Nieuwe subsidieregeling voor Goudse cultuursector

Cultuurhuis de Garenspinnerij in Gouda

Gouda – De gemeente Gouda gaat een nieuwe subsidieregeling openstellen voor culturele instellingen die zijn geraakt door het coronavirus. Het gaat om in totaal zo’n 630.000 euro dat de gemeente krijgt van het Rijk en de Provincie. “Doel is om het cultureel vermogen in onze stad zoveel mogelijk te behouden”, aldus wethouder Thierry van Vugt.

De subsidie moet breed opengesteld worden en is bedoeld voor alle culturele instellingen die nog niet eerder een regeling met de gemeente hebben getroffen. Onder deze voorwaarde wordt alleen de Goudse Schouwburg uitgesloten van de eerste tranche. Aanvragen moeten voldoen aan een aantal criteria. Zo moet er omzetschade worden geleden die gevolg is van het coronavirus. Ook moet gebruik zijn gemaakt van de landelijke regeling en dient een instelling culturele activiteiten aan te bieden die als zodanig te kwalificeren zijn.

Geen eigen subsidie

De subsidie die de gemeente uitdeelt komt hoofdzakelijk van het Rijk, zegt wethouder van Vugt: “We krijgen 560.000 euro van het Rijk voor cultuurschade. Provincie Zuid-Holland draagt 70.000 euro bij. Die bedragen tellen we op en stoppen we in deze regeling”. Van Vugt is zich er van bewust dat de subsidie niet zaligmakend is: “Het is zeker niet toereikend voor alle schade die er is. Maar wel een mooi bedrag om bij te dragen”. Naar laatste schattingen leidt de Goudse cultuursector tussen de 1,5 en 3,2 miljoen euro schade.

De bijdrage kan oplopen tot 50% van de baten die in het afgelopen jaar door een instelling zijn verdiend. Het bedrag komt naar verwachting in december of januari beschikbaar.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl