Lancering boek Van Weeshuis naar Ziekenhuis

Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda met auteur Theo Lucas

Gouda – Hij heeft een fascinatie voor oude gebouwen die nieuwe bestemmingen krijgen. De Garenspinnerij in de binnenstad, het oude Belastingkantoor (Rijksadministratie) aan de Karnemelksloot en de Ambachtsschool aan de Graaf Florisweg: ze horen bij de historie van Gouda en als er iets uit te vogelen valt over de achtergrond van deze gebouwen worden ze alleen maar interessanter. Theo Lucas volgde vanaf 2018 met zijn camera de transformatie van het Sint Jozefpaviljoen van ziekenhuis tot zorghotel, maar tekende ook de historie van het gebouw en de ziekenzorg in Gouda op vanaf 1850.

Zijn boek ‘Sint Jozef Paviljoen – van weeshuis tot ziekenhuis’ is sinds vandaag officieel uit en is hier te bestellen. Vanmiddag was de officiele boekpresentatie met een volle zaal. Het eerste exemplaar kreeg burgemeester Pieter Verhoeve.

Een organisch proces
Hoe heeft Theo het schrijven van ‘Sint Jozef Paviljoen – van weeshuis tot ziekenhuis’ ervaren? Theo: ‘Het was altijd een grote wens van me om nog eens een boek te schrijven. In het verleden heb ik gewerkt als systeemanalist waardoor ik gewend was technisch te schrijven. Dat moest ik bij dit boek loslaten: het is veel meer verhalend en ik kwam, al schrijvende, steeds meer te weten. Het was een organisch proces.’ Het boek bevat feiten over de Tweede Wereldoorlog, over fusies, over verbouwingen en aankopen. Zo werd een vleugel van het pand in 1944 verwoest bij een bombardement dat eigenlijk het Centraal Station in de as moest leggen en kreeg het paviljoen in september 1947 het Mariapaviljoen, een aanbouw om tbc-patiënten te kunnen opvangen.

Unieke dagboeken
Het boek over het paviljoen vertelt ook verhalen over de bewoners ervan. Wezen, nonnen, gewonde soldaten, oude van dagen… Het Sint Jozefpaviljoen herbergt een schat aan persoonlijke verhalen. Een aantal van deze verhalen is bewaard gebleven. Theo: ‘Tijdens mijn zoektocht naar informatie kwam ik in gesprek met dr. Van der Heijden, een gepensioneerd arts van het Groene Hart Ziekenhuis die destijds de fusie van het Jozef Paviljoen met het Bleuland ziekenhuis tot GHZ in goede banen leidde. Hij wees me op het bestaan van een aantal unieke dagboeken, waarin de nonnen die woonachtig waren in het Sint Jozef Paviljoen de bombardementen van 1944 optekenden. Dit zijn unieke, historische documenten die ongelooflijk precies omschrijven hoe men deze angstige tijden beleefde en van wie men afscheid moest nemen.’

Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van het Sint Jozef Paviljoen? Wil je een gesigneerd exemplaar ontvangen van ‘Sint Jozef Paviljoen – van weeshuis tot ziekenhuis’? Theo bezorgt graag een exemplaar aan je voordeur. Bestel nu via www.degoudastore.nl onder het kopje ‘boeken’.

Burgemeester Pieter Verhoeve met auteur Theo Lucas