Koningin Máxima tekent Gouds gastenboek in Huis van de Stad bij bezoek bijeenkomst nlgroeit

Hare Majesteit Koningin Máxima was woensdag op bezoek bij Grant Thornton in het Huis van de Stad in Gouda. Zij was daar op uitnodiging van nlgroeit die een bijeenkomst organiseerde. Samen met Monique Ansink van nlgroeit en Marcel Welsink van Grant Thornton, ontving Burgemeester Pieter Verhoeve Koningin Máxima en heette haar van harte welkom in Gouda. Zij tekende het Goudse gastenboek, waarin in 1988 de laatste handtekening van een gast aan de stad is geplaatst. Met de handtekening van Koningin Máxima wordt een traditie in ere hersteld.

Burgemeester Pieter Verhoeve: “In een van de vitrines in het Huis van de Stad trof ik een gastenboek aan. Het boek is in 1952 in het leven geroepen ter gelegenheid van de heropening van het Stadhuis op 18 juli 1952 na een periode van renovatie. De eerste handtekening was van toenmalig Koningin Juliana. Na 1988 is het boek niet meer gebruikt. Ik wil graag dat de traditie weer wordt doorgegeven, omdat ik het van belang vind voor het historische erfgoed van onze mooie stad. Het boek heeft nog veel lege pagina’s. Het bezoek van Koningin Máxima was daarvoor een mooie gelegenheid. Vanaf nu zullen bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders worden opgetekend in dit historische boekwerk.”

Diverse namen
De handtekening van Koningin Juliana is op meerdere pagina’s te vinden. Zo was zij op 18 juni 1964 in Gouda voor een bezoek aan diverse locaties van het Catharina Gasthuis, Huize Juliana, de Producent en de onthulling van het beeld De ontheemden aan de Dunantsingel. Daarnaast bracht Koningin Juliana op 8 juni 1978 een bezoek aan Gouda in verband met de restauratiewerkzaamheden van de Sint Janskerk.

De tweede handtekening is van mr J.M.L.Th Cals  de staatsecretaris van Onderwijs, Kunsten en Wetenschap. In 1962 bezocht Walton H. “Walt” Bachrach, burgemeester van Cincinnati Ohio onze stad.

Een andere bijzondere handtekening is die van Dave Scott. Hij is astronaut van de Apollo IX en de Apollo XV en heeft Gouda in de zomer van 1980 bezocht. Het boek is voor het laatst gebruikt in 1988 ter gelegenheid van Kaarsjesavond.