Het woningtekort in Gouda, hoe staat de woningbouw ervoor?

Gouda – Zomerreces, het moment om de balans op te maken. Wethouder Rogier Tetteroo van Wonen steekt het niet onder stoelen of banken: de gemeente Gouda is goed om streek met de woningbouw. Diverse projecten zijn onderweg om te worden uitgevoerd. Denk aan de Spoorzone (met Blokkerterrein), de van Loon locatie aan de Ridder van Catsweg en Zuidelijke Stempel Oost in Oosterwei. Anderen zijn al in uitvoering, zoals de Goudshof en Westergouwe II.

Met de bouwplannen wil Tetteroo vorm geven aan een belangrijke ambitie uit het Coalitieakkoord van 2018: woningen bouwen, waaronder zeker 200 nieuwe sociale huurwoningen en 200 middeldure huurwoningen.

Wel, in de bestuursperiode, die loopt tot 2022, worden als alles goed gaat 1300 nieuwe woningen gerealiseerd. Daarvan staan er nu 600 ingepland als sociale huur, dat zit dus wel goed. De wethouder benadrukt het graag; er wordt vanuit de gemeente volop onderhandeld om in ieder bouwplan een flink percentage betaalbare (sociale) huurwoningen te realiseren. En dat is hard nodig, want de vraag is enorm. Dit is wat we nu weten over de woningbouwplannen tot 2022.

Westergouwe
De belangrijkste bouwplaats van Gouda blijft Westergouwe. Momenteel wordt nog gebouwd aan Westergouwe II, waarvan de eerste huizen eind 2020 worden opgeleverd. Voor Westergouwe III gaat in het vierde kwartaal van 2021 de eerste paal de grond in, het startschot voor nog eens 900 woningen. De gemeente is er eigenaar van de helft van de grond, dus heeft zij ook maar een deel in de melk te brokkelen. De wethouder wil dat op zijn minst 16 a 17% van deel III sociale huur wordt en hopelijk meer.

Bloemendaal
Het bekendste bouwproject van Bloemendaal is ongetwijfeld de Spoorzone. Deze week werd het bestemmingsplan voor appartementen tussen de Cinema en Rabobank met een aanpassing vastgesteld. Om omwonenden van de Burgemeester Jamessingel tegemoet te komen is hierin de bouwhoogte verlaagd, van 42 naar 30 meter. Het aantal woningen blijft gelijk, het hoogste punt zal daarom 50 meter worden. ‘Geen panoramaflat’, volgens Tetteroo, meer zoals het Huis van de Stad.

Over de Blokkerlocatie is bekend geworden dat ontwikkelaar Whitehouse Development er zo’n 600 appartementen/woningen wil bouwen. Een opleveringsdatum is nog niet bekend. In totaal moet de teller voor de Spoorzone op 1000 woningen komen.

Verderop in Bloemendaal is er nog de Livingstonelaan: op de plek van het voormalige verpleeghuis komen 59 woningen, waarvan 18 appartementen. Een prachtige, groene locatie, waarvan de appartementen sociale huur zijn. Volgens wethouder Tetteroo het bewijs dat die, in weerwil van geruchten, wel degelijk ook op mooie plekken worden gebouwd.

En op de voormalige van Loon locatie worden in totaal 169 appartementen gerealiseerd in drie woontorens. Gepland staan 43 sociale huurappartementen, 71 middeldure huurappartementen en 82 huur- of koopappartementen.

Goudshof
Iets verderop is deze week het startsein gegeven voor de bouw van de Goudshof, het appartementengebouw achter het St. Jozefpaviljoen. Hier verrijzen 98 appartementen en 26 twee-onder-een-kap woningen.

Gouda Oost
In Kort Haarlem/Oosterwei is er Groenstaet aan de Sportlaan en Zuidelijke Stempel Oost, waar verschillende flatgebouwen zijn gesloopt voor nieuwe appartementen. Oplevering van die laatste moet in 2021 plaatsvinden.

Korte Akkeren
Tenslotte worden op het terrein van de voormalige Gunningmavo appartementen gebouwd. Het complex wordt gebouwd door Mozaïek Wonen en stichting Woonpartners en zal ruimte bieden aan 63 sociale huurwoningen. De bouw moet het derde kwartaal van 2021 klaar zijn.

De meeste van deze plannen bestaan op dit moment alleen nog op papier, maar er zijn in het afgelopen jaar wel degelijk vorderingen gemaakt. Wethouder Tetteroo leek daarom met een goed gemoed het zomerreces in te gaan. In september begint een fris nieuw jaar; dan zal moeten blijken of in Gouda ook echt de schop de grond in gaat.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl