Burgemeester Pieter Verhoeve geeft startsein voor Goudse Passie

Gouda: Woensdag 24 februari heeft burgemeester Pieter Verhoeve op gepaste wijze de Goudse Passie geopend. De Goudse Passie is een  prachtige wandelroute in en om de historische binnenstad van Gouda die langs de 14 Goudse kruiswegstaties voert. De burgemeester verwijderde om 09.45 uur een doek  voor de eerste van de 14 staties. De eerste statie is geplaatst  achter een van de vensters van het gebouw Arti Legi  aan de Markt te Gouda. Verhoeve memoreerde aan de eeuwen oude traditie van Kruiswegstaties en de Passie tijd. Bijzonder noemde de burgemeester het feit dat de staties in Gouda zijn vervaardigd en nu voor iedereen op een bijzondere wijze te bezichtigen zijn. Na de opening werd een deel van de route gelopen en gaf beeldend kunstenaar Willem Hesseling een toelichting over het ontstaan van de door hem vervaardigde staties.

Vanaf 24 februari tot en met 6  april 2021, in de 40- dagentijd voor Pasen,  is de Goudse Passie iedere dag op een zelf te kiezen tijdstip te beleven. De totale route is 4,1 km lang en voert langs de 14 kruiswegstaties van Willem Hesseling.  Precies 10 jaar nadat in Gouda The Passion werd uitgevoerd heeft Gouda nu zijn eigen Passie. Geen grote mensenmassa maar individueel en met in achtneming van de coronaregels buiten lopend te beleven. De route van de wandeling en informatie over de staties zijn te vinden op https://goudsepassie.nl

De Staties zijn  eigendom van de Stichting Hedendaagse Kunsten Religie Gouda. De kunstwerken zijn op bijzondere en toeristisch aantrekkelijke plekken tentoongesteld en kunnen van buitenaf worden bekeken. Bij elk schilderij wordt een QR-code getoond. Door deze te scannen komt  online aanvullende informatie over ieder kunstwerk beschikbaar samen met een passend gedicht. De gedichten zijn geschreven door dominee en publicist Hans Bouma.

De 14 kruiswegstaties zijn in boekvorm uitgegeven met het passend gedicht bij ieder schilderij .  In het boek wordt de historische achtergrond van het fenomeen kruiswegstaties toegelicht, evenals de beweegredenen van kunstenaar Willem Hesseling om ze op deze manier te schilderen.