Gemeente Zuidplas presenteert ontwerp omgevingsvisie

Zuidplas – Het college van burgemeester en wethouders heeft de ontwerp omgevingsvisie vrijgegeven voor ter inzagelegging vanaf 4 maart tot en met 8 april 2021. Gedurende deze periode kunnen zienswijzen op de ontwerp omgevingsvisie ingediend worden. Op 11 maart aanstaande organiseert de gemeente een digitale bijeenkomst waarin zij de ontwerp omgevingsvisie presenteert.

Online toer door Zuidplas
Onder het motto ‘Samen maken wij Zuidplas’ zijn inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en ketenpartners betrokken geweest bij het opstellen van de omgevingsvisie voor Zuidplas. Zo zijn er vorig jaar verschillende online bijeenkomsten georganiseerd, is een ansichtkaart naar ieder huishouden in Zuidplas verstuurd, heeft een uitgebreide enquête online gestaan en is een tekenwedstrijd uitgezet onder de kinderen op de basisscholen in Zuidplas.

In juni 2020 zijn er per dorp digitale inwonersbijeenkomsten georganiseerd om de toekomst van Zuidplas te bespreken. In de bijeenkomsten werden 4 thema’s besproken:

– Aantrekkelijk Zuidplas;
– Duurzaam Zuidplas;
– Gezond Zuidplas;
– Ondernemend Zuidplas.

In totaal waren 60 betrokkenen digitaal aanwezig. Er was de mogelijkheid in gesprek te gaan met elkaar, weliswaar digitaal, maar zeker interactief.

Succesvol en intensief participatietraject
Niet al het beleid van de afgelopen jaren verandert. Er wordt behouden wat goed en van toepassing is; dat vormt mede de basis voor de omgevingsvisie. Daarnaast is het participatietraject op verschillende manieren ingericht om zoveel mogelijk respons te kunnen ontvangen. Naast de digitale participatiesessies is bruikbare input verkregen uit de uitgebreide online enquête. En via een ansichtkaart met vragen die meegestuurd is met de huis-aan-huis krant. Er zijn ruim 500 online enquêtes ingevuld en ruim 500 ansichtkaarten ontvangen. Ook is een tekenwedstrijd georganiseerd en uitgezet bij alle basisscholen in Zuidplas. Met de tekenwedstrijd hebben 116 kinderen meegedaan. De huidige ontwerp omgevingsvisie is de uitkomst van dit interactief participatietraject, met daarnaast als basis het bestaand beleid van de gemeente Zuidplas, provincie Zuid-Holland en het Rijk.

11 maart digitale bijeenkomst ontwerp omgevingsvisie
De tweede helft van vorig jaar is gebruikt om alle verkregen informatie te verwerken en de ontwerp omgevingsvisie op te stellen. Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs de ontwerp omgevingsvisie vrijgegeven voor ter inzagelegging vanaf 4 maart tot en met 8 april 2021. Op 11 maart 2021 presenteert gemeente Zuidplas de ontwerp omgevingsvisie tijdens een openbare digitale bijeenkomst. Hier is dan ook ruimte om vragen te stellen via de chat. In de weken na de vaststelling van de visie door de gemeenteraad, maakt burgemeester Han Weber samen met de kinderburgemeester de winnaar van de tekenwedstrijd bekend.