Boek ‘van Weeshuis naar Ziekenhuis’ groot succes

Gouda – De in oktober uitgekomen boek van Weeshuis naar Ziekenhuis is zeer geliefd bij de Gouwenaar. Het boek over het Sint Jozefpaviljoen vertelt naast de rijke geschiedenis van het pand, ook verhalen over de bewoners ervan. Wezen, nonnen, gewonde soldaten, oude van dagen… Het Sint Jozefpaviljoen herbergt een schat aan persoonlijke verhalen. Gouwenaars bestelde massaal het boek en is deze week ook een nieuwe lading boeken besteld bij de drukker.

Na de lancering van 7 oktober in het oude weeshuis en publicatie in deGouda is het boek zodanig vaak besteld dat de 2e druk is besteld. Hierdoor is er wel een kleine wachttijd voor Gouwenaars die het besteld heeft. Het boek is hier te bestellen.

Schrijver Theo Lucas volgde vanaf 2018 met zijn camera de transformatie van het Sint Jozefpaviljoen van ziekenhuis tot zorghotel, maar tekende ook de historie van het gebouw en de ziekenzorg in Gouda op vanaf 1850. Het boek over het paviljoen vertelt ook verhalen over de bewoners ervan. Wezen, nonnen, gewonde soldaten, oude van dagen… Het Sint Jozefpaviljoen herbergt een schat aan persoonlijke verhalen. Een aantal van deze verhalen is bewaard gebleven. Theo: ‘Tijdens mijn zoektocht naar informatie kwam ik in gesprek met dr. Van der Heijden, een gepensioneerd arts van het Groene Hart Ziekenhuis die destijds de fusie van het Jozef Paviljoen met het Bleuland ziekenhuis tot GHZ in goede banen leidde. Hij wees me op het bestaan van een aantal unieke dagboeken, waarin de nonnen die woonachtig waren in het Sint Jozef Paviljoen de bombardementen van 1944 optekenden. Dit zijn unieke, historische documenten die ongelooflijk precies omschrijven hoe men deze angstige tijden beleefde en van wie men afscheid moest nemen.’

Bij de presentatie was ook burgemeester Pieter Verhoeve aanwezig en ontving he eerste exemplaar