Boa’s controleren gasten op corona checkapp in Goudse horeca

Gouda – Gisteravond hebben boa’s enkele restaurants hun gasten binnen gecontroleerd of zij een geldige QR-code hebben. Onder andere bij Thai restaurant Bangkok City waren 4 boa’s het restaurant op de Lange Tiendeweg binnengekomen. 

”Controle van handhaving op de coconracheck app? Oke, maar met 4 man binnenkomen terwijl de zaak bomvol zit vond ik ronduit asociaal’ schrijft Herman Schoemaker, eigenaar van Bangkok City.

”De gasten hadden gelijk geen trek meer” vertelt Karel Baarspul, die dat hoorde van gasten. ”Ik zou de boa’s ook vragen om hun code te laten zien” schrijft hij op sociale media. ”Ik zou mijn eten laten staan en zou gelijk weggelopen zijn uit het restaurant. Ik kom morgen wel afrekenen, maar nu hoef ik niks meer met die griezels in de zaak.”

Ook waren er 2 boa’s bij 4 horecabedrijven op de Wijdstraat. Daar hebben de boa’s gezegd dat zij vaker zullen controleren. Maar mag een boa wel de gasten vragen om de code te laten zien?

Volgens Koninklijke Horeca Nederland is dat niet zo.  ”De horecaondernemer of zijn medewerkers moeten dat wel bij binnenkomst aan de gast vragen. De boa mag alleen controleren of bij de ingang informatie is opgehangen en dát het coronatoegangsbewijs wordt gecheckt en getoetst aan het ID-bewijs.

Boa´s controleren vooral op plekken waar het druk is en het risico van verspreiding van het virus groot is. Boa’s gaan geen cafés of restaurants binnen om klanten te controleren op hun QR-code. Ze kunnen ook geen straf opleggen aan mensen die zonder QR-code in een café zitten, want dat is wettelijk niet strafbaar. Wel kunnen ze horecaondernemers aanspreken en beboeten als zij hun gasten niet controleren op een QR-code. De ondernemer kan wel de hulp inroepen van de boa of politie als een gast niet wil vertrekken omdat hij bij herhaald verzoek zijn QR-code niet laat zien of geen geldige code heeft en niet wil vertrekken. In dat geval is het OOV-beleid van toepassing en is de ondernemer niet meer aan te spreken.”