Berg’s Bakery heropent deuren: ‘We blijven ons concentreren op wat goed is’

Mike van den Berg voor het pand van Berg's Bakkery op de Lange Groenendaal

Gouda – Aan de muur van de tearoom hangen prachtige, enigszins vage zwart-witfoto’s. Een jongeman op een fiets, die vers brood bezorgt vanuit een krat op zijn bakkersfiets. Op de foto ernaast een klein mannetje in een bakkerij. Ook foto 3 en 4 geven een inkijkje in het leven van een bakkersfamilie. Het zijn allemaal foto’s van de familie Van den Berg: vader, opa en overgrootopa van Mike van den Berg. Hij is de zesde generatie die de bakkerszaak met veel liefde en passie draaiende hield. Tot corona. Op 12 mei werd het faillissement van de zaak uitgesproken. Vandaag heropent Mike van den Berg onder de vernieuwde naam ‘Berg’s Bakery’ (voorheen Banketbakkerij Van den Berg) zijn deuren.

Faillisement
Van den Berg: ‘De zes weken die ik gehad heb, wil je echt niet doormaken. Mijn emoties gingen van links naar rechts, ik sliep en slaap nauwelijks.’ De coronacrisis pakte desastreus uit voor het bedrijf, dat vestigingen had in Gouda en Waddinxveen. Van den Berg: ‘In een heel kort tijdbestek gingen we met onze cateringactiviteiten naar nul: mensen kwamen niet meer samen voor feesten of andere activiteiten. De horeca sloot waardoor we geen taarten meer hoefden te leveren en bruiloften werden afgelast waardoor onze opdrachten voor bruidstaarten vervielen. De tearoom moest dicht vanwege COVID en het toerisme bleef uit. We hadden 35 man personeel in dienst. Dat konden we, alles bij elkaar, niet bolwerken.’

171 brieven
In de afgelopen weken heeft Van den Berg heel veel steun gevoeld. ‘We hebben 171 brieven ontvangen, vanuit Italië, België, Frankrijk… Zo bijzonder. Mensen wilden laten weten hoe erg ze het vonden dat de zaak gesloten was.’ Ook Gouda liet van zich horen. Van den Berg: ‘Ik heb de saamhorigheid van de binnenstad mogen ervaren. Ik heb nog steeds appcontact met burgemeester Verhoeve, met Peter de Heer van de ondernemersvereniging en met Heleen de Winter (coördinator Toeristische Promotie van de Gemeente Gouda, red.). Ook in de voorbereiding naar de heropening bood de omgeving van Van den Berg de helpende hand: ‘Een familielid heeft me geadviseerd rond het faillissement en de doorstart; ik kon haar 24/7 vragen stellen. Ik ben een bakker, geen whizzkid, dus haar hulp was fantastisch.’ In de zaak hebben zijn buren het plafond staan schilderen, een vriend heeft geholpen de zware oven vanuit Waddinxveen naar Gouda te verhuizen en zijn broer, die eigenlijk vakantie heeft, ondersteunt bij de heropening.

Heropening
En vandaag mocht Berg’s Bakery weer van start. Nu met een kleiner personeelsbestand en alleen de vestiging aan de Lange Groenendaal. Van den Berg: ‘Het afscheid nemen van een deel van ons personeel was het allermoeilijkst. Zeker als je bedenkt dat het personeelslid dat het kortst bij ons werkte er al 8 jaar was.’ Wat de toekomst brengt? Van den Berg: ‘We blijven ons concentreren op dat wat goed is. We gebruiken verse seizoensproducten en werken samen met ondernemers in de stad. We gaan ons nog meer richten op het maken van kinder- en bruidstaarten. En we hebben inmiddels de bakkerij verhuisd.’ Inderdaad grenst aan het winkeldeel nu een modern ingerichte bakkerij, en zijn de bakwerkzaamheden zichtbaar voor klanten achter grote glazen ramen.

Zou het vanavond lukken met de slaap? Van den Berg: ‘Vanavond neem ik misschien een klein pilsje als slaapmutsje. En even knuffelen met de kleine.’ We wensen Mike van den Berg en zijn team veel succes met Berg’s Bakery!

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl