De Rotte aangemeld voor het Europese project ‘The Green Deal’

De oorsprong van de Rotte, richting Zevenhuizen - Rotterdam

Zuidplas- De Europese Unie heeft een programma gestart rond de rivieren van Europa, om zoals Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie aangeeft “De natuur moet weer gezond maken is essentieel voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. We moeten de natuur ook zien als bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverandering en epidemieën. Dit vormt de kern van onze groeistrategie, de Europese Green Deal, en maakt deel uit van het Europees herstel dat onze planeet meer teruggeeft dan het afneemt.”

 De rivier de Rotte behoort bij de 60 aangemelde Europese rivieren voor deelname aan het programma ‘De Europese Green Deal’, waarin organisaties rond twintig EU rivieren uiteindelijk gaan deelnemen in het project Blue Rivers: Better rivers for people and nature.

Het EU-programma ontwikkelt een kwaliteitskeurmerk voor rivieren die waterkwaliteit, biodiversiteit, natuur en recreatie in goede balans samen laten gaan. Onderlinge kennisuitwisseling en innovatie met de andere partners in het project horen daarbij.

De aanmelding van de Rotte heeft de eerste kwalificatie doorstaan en hoogleraar Ecohydrology Michael McClain van het IHE Delft (Institute for Water Education) zal op 15 februari tijdens het Rotte Café een toelichting geven over dit EU project en waar het naar toe kan leiden voor de rivier de Rotte.

Het is dus mogelijk dat de Rotte vanaf volgend jaar als enige Nederlandse rivier deel uit maakt van het project Blue Rivers: Better rivers for people and nature.

Een voorbeeld uit het nabije verleden was op Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel. Korenmolen Windlust was vervallen tot slechts een molenstomp en de renovatie naar een werkende molen met draaiende wieken zou vele tonnen euro’s gaan kosten. Stichting Molen Kortenoord heeft ervoor gezorgd dat de restauratie van de molen een onderdeel werd van het Project Hollandse IJssel. En dit project was op haar beurt weer aangesloten bij Artery, een Europees samenwerkingsverband, waarin vijf regio’s in Noord-West Europa samen werkten aan het herstel van hun rivieren. De renovatie van Windlust is hierdoor mede gefinancierd door Europese fondsen en een voorbeeldproject geworden in West-Europa.

 Aanmelden voor het digitale Rottecafé ( microsoft teams) op maandag 15 februari van 16.00 tot 17.00 uur kan via deze link.

 Door Louis Bekker