Chinees- Indische restaurants behoren tot immaterieel erfgoed

De Gouden Oceaan in de Dorpsstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel

Zuidplas- Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed heeft de Chinees-Indische restaurantcultuur toegevoegd aan de lijst met immaterieel erfgoed in Nederland. Nederland is ondenkbaar geworden zonder deze restaurants met hun afhaalcultuur, die momenteel door vele andere restaurants en winkels is overgenomen, mede door de COFID-19 maatregelen.

De Chinees-Indische restaurants zijn begin vorige eeuw ontstaan in Nederland en daardoor zijn meerdere generaties opgegroeid met babi pangang, foe yong hai, een portie saté en natuurlijk de toevoeging van sambal. Daarmee is het een echt Nederlands cultureel erfgoed geworden en eten velen dit wellicht vaker dan de oer Hollandse boerenkool met worst.

De laatste 10 jaar heeft de Chinees- Indische restaurantcultuur wel aan populariteit moeten inboeten, doordat er andere afhaalmogelijkheden voor de gewenste variëteit gingen zorgen, zoals de Pizza van de Italiaan, de Thai, de Vietnamees, de Egyptische en de Marokkaanse keuken, de Spaanse Paella, de Japanse Sushi enz. Veel voorbeelden hiervan zijn ook in Zuidplas te vinden.

Een andere reden voor het afnemen van de populariteit is het doorgaans vrij zware en vette  eten, dat niet aansluit bij veel consumenten, die meer  gezond en licht willen gaan eten. Een voor de wereld unieke restaurantcultuur dreigt hierdoor te gaan verdwijnen, mede door een groeiend gebrek aan Chinese koks.

In Zuidplas vind je gelukkig nog in elk dorp een (afhaal) Chinees-Indisch restaurant, die onderdeel zijn van de dorpse cultuur en waardoor we nog steeds kunnen zeggen “Even naar de Chinees gaan”. Het toevoegen van de Chinees-Indische restaurantcultuur aan het immaterieel Erfgoed van Nederland laat het belang zien van het behoud ervan.

(Afhaal) Chinees-Indische restaurants zitten vaak in kenmerkende panden, zo ook in Zuidplas:

De Gouden Oceaan in de Dorpsstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel (zie afbeelding bovenaan dit artikel)

De Chinese Muur in Winkelcentrum de Reigerhof in Nieuwerkerk aan den IJssel
Jade in de Dorpsstraat in Zevenhuizen
China Palace in de Dorpsstraat in Moordrecht (nog tot halverwege 2021)
Tong FU (alleen afhalen) in de Dorpsstraat in Moerkapelle

Door Louis Bekker