Vogelgriep vastgesteld in Capelle

Foto: Parkhitland.nl

Capelle – In Park Hitland in Capelle aan den IJssel en bij de Vogelklas Karel Schot in Rotterdam is de vogelgriep vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om H5N8. Dit virus is ook op andere plaatsen in Nederland bij vogels gevonden. Het gaat op dit moment om een aantal wilde vogels, maatregelen zijn daarom niet nodig. GGD Rotterdam-Rijnmond houdt de situatie goed in de gaten.

Vogelgriep is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor pluimvee en wilde (water)vogels. Denk bijvoorbeeld aan kippen, kalkoenen en eenden. Vogelgriep komt over de hele wereld voor. De variant H5N8 is zeer besmettelijk en ziekmakend voor wilde vogels en pluimvee en wordt verspreid door wilde (water)vogels. Kijk voor meer informatie over de vogelgriep op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond.

Infecties bij mensen zijn volgens de GGD met deze variant nog nooit vastgesteld. Het H5N8 virus heeft dus wereldwijd nog nergens mensen ziek gemaakt. Het virus is ook niet besmettelijk voor andere (huis)dieren zoals katten of honden.

Raak zoals gewoonlijk dode vogels niet aan en ruim deze ook niet op. Bel met het klantcontactcenter via 14010, zodat de gemeente contact op kan nemen met de dierenambulance. Heeft u vragen over gezondheid in relatie tot vogelgriep? Neem dan contact op met de afdeling Infectieziekten van de GGD Rotterdam-Rijnmond 010 – 433 98 97.