Uitleg over geneesmiddelen bij de patiënt aan bed

Capelle – Hoe krijgen patiënten uitleg over geneesmiddelen die in het IJsselandz Ziekenhuis worden gestart? En hoe zorg je ervoor dat de patiënt de informatie onthoudt of weer gemakkelijk kan opzoeken? Het zieke huis in Capelle aan den Ijssel introduceren een nieuwe methode: Kijksluiter aan het bed.

Vaak wordt informatie voor medi­catie die in het ziekenhuis is gestart, pas gegeven bij het ontslag. Nu krijgen de patiënten de informatie al eerder, als ze net met de nieuwe medicatie gestart zijn. Aan het bed dus.

Rode kaart
Dit gebeurt al enkele jaren met informatiekaarten gemaakt voor de meest gebruikte middelen. Op de dag dat een nieuw middel wordt voor ­geschreven aan een patiënt, komt een apothekers assistent uitleg geven en daarbij wordt zo’n ‘rode kaart’ aan de patiënt gegeven met daarop de essentiële informatie: de werking, de bijwerkingen en eventuele waarschuwingen.
Patiënten waarderen de informatie die ze op deze manier krijgen. Met de kaarten krijgen ze op eenvoudige wijze uitleg van de werking en de bijwerkingen.

Kijksluiter aan bed
Alle verpleegafdelingen in het ziekenhuis worden verbouwd. Een van de nieuwe voorzieningen is, dat elke patiënt een tablet aan het bed krijgt. Om tv te kijken, te internetten en voor alle informatie van en over het ziekenhuis.

“Op de gerenoveerde afdelingen gaan we Kijksluiter aan het bed introduceren”, vertelt Marlies Peeters, teamleider apotheek. “Kijksluiter is een extra mogelijkheid om de patiënt van de juiste informatie te voorzien over zijn of haar medicatie.
De apothekers­assistenten geven de patiënt toegang tot een filmpje in de Kijksluiter app met uitleg over de geneesmiddelen. Het filmpje kan bij de favorieten op de tablet gezet worden, zodat de patiënt het later nog eens kan bekijken.
We kunnen ook een link naar de patiënt mailen, dan kan hij of zij het filmpje thuis terugkijken.”

De filmpjes in de app vervangen de mondelinge informatie van de apothekersassistent niet, maar maken de informatie wel heel duidelijk door het eenvoudige taalgebruik – in het Nederlands, Engels, Turks of Arabisch – en de bijbehorende beelden. De informatie is afgestemd op geslacht, leeftijd en indicatie van de patiënt. Bovendien is de informatie op elk moment opnieuw te bekijken. En als de patiënt meer uitleg wil, dan kan de apothekersassistent die natuurlijk komen geven.

Marlies: “Wij zijn het eerste ziekenhuis waar de Kijksluiter gebruikt wordt op de verpleegafdelingen. Er zijn inmiddels nieuwe filmpjes gemaakt met informatie over geneesmiddelen die veel in het ziekenhuis worden gebruikt. Zo geven we onze patiënten nog meer service en informatie rondom medicatie.”