Inleveractie wapens Capelle succesvol: 64 wapens ingeleverd

Capelle – Tijdens de landelijke wapeninleveractie afgelopen week zijn in Capelle aan den IJssel 64 wapens ingeleverd. Op het politiebureau Slotlaan en de gemeentewerf brachten mensen in totaal 46 messen, 6 zwaarden, 11 (nep)vuurwapens en 1 wapen uit een andere categorie.

Wethouder Ans Hartnagel van veiligheid is blij en opgelucht op deze Capelse resultaten: “Het stemt mij heel positief dat mensen messen, vuurwapens en zelfs zwaarden hebben ingeleverd. Hierdoor hoop ik echt dat het aantal steekincidenten in de regio en ook in Capelle kan worden teruggedrongen. Het is nu nog te normaal dat jonge mensen wapens bij zich dragen om ruzies op te lossen. Een mes is nooit een oplossing, dat besef moeten we samen tussen de oren van de jeugd zien te krijgen.”

Ook burgemeester Peter Oskam is blij met de ingeleverde wapens: “De landelijke campagne lijkt een succes. Dit was de kans om zonder strafvervolging je wapen in te leveren. Maar het inleveren van wapens is pas het begin. Het gaat erom dat jongeren beseffen dat het bij je dragen of gebruiken van wapens niet stoer is. Samen met scholen, de politie, handhavers, jongerenwerkers en ouders moeten we werken aan gedragsverandering bij een deel van de jeugd.”

Landelijke actie ‘Drop je knife, doe wat met je life’

De landelijke actie is een initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid die zich met de campagne ‘Drop je knife, doe wat met je life’ vooral richtte op het terugdringen van het aantal steekincidenten onder jongeren door hun de gelegenheid te geven om zonder verdere vragen wapens in te leveren. In de eenheid Rotterdam werd om het totaal aan geweldsincidenten terug te dringen zowel het inleveren van vuurwapens als andere wapens gepromoot. Alleen deze week gold dat voor alle ingeleverde wapens geen straf voor verboden wapenbezit werd gegeven. Vuurwapens werden na een telefoontje thuis opgehaald, waarbij wel onderzocht wordt of er een misdrijf mee is gepleegd. Voor alle overige wapens stonden op politiebureaus, jongerencentra en gemeentelocaties zwarte kliko’s klaar waar zonder verdere vragen wapens in konden worden gedeponeerd.

De politie Rotterdam komt later met een overzicht van het totaal aantal ingeleverde wapens per gemeente. In 2019 werd in de regio Rotterdam ook een wapeninleveractie georganiseerd. Er werden toen 262 wapens ingeleverd, waarvan 60 vuurwapens.