Capelle geeft starters op de woningmarkt een ‘ruggensteuntje’

Capelle – De gemeenteraad Capelle aan den IJssel heeft deze week de starterslening vastgesteld. Vanaf januari 2022 is de starterslening tot een bedrag van maximaal € 35.000 beschikbaar voor starters tussen 18 en 35 jaar voor de aankoop van een eerste woning in Capelle aan den IJssel.

Hiermee wil Capelle Capellenaren of starters die graag in Capelle komen wonen het net iets gemakkelijker maken om een koopwoning te bemachtigen. Het totale beschikbare leenbudget, geen gift, dat gemeente hiervoor beschikbaar stelt is € 750.000. Starters moeten het bedrag dus ook terugbetalen aan de gemeente.

De starterslening is er niet alleen voor Capelse starters, maar ook voor oud-Capellenaren die graag weer in de gemeente willen komen wonen. Daarnaast kunnen ook mensen die werken in Capelle aan den IJssel in aanmerking komen voor de lening voor de aankoop van een woning in Capelle aan den IJssel. Voor iedereen geldt dat het om de aankoop van een eerste koopwoning moet gaan.

Een steuntje in de rug

De woningmarkt is krap en de huizenprijzen stijgen fors. Dat maakt dat starters vaak onvoldoende financiële middelen hebben om op eigen kracht een woning te kunnen kopen. Wethouder Maarten Struijvenberg van Stadsontwikkeling hoopt met de starterslening de jonge huizenkopers een ruggensteuntje te bieden: “Wij zien dat het voor starters heel lastig is om in deze tijd een woning te kopen. Terwijl dat toch de mensen zijn die we graag een kans geven om een eerste woning te kopen in Capelle. De starterslening biedt hen een financieel ruggensteuntje. De lening is niet alleen voor Capellenaren, maar ook voor oud-Capellenaren én mensen die graag voor bijvoorbeeld hun werk in Capelle aan den IJssel willen komen.”

Maximaal leenbedrag € 35.000

Vanaf januari 2022 kunnen starters in de leeftijd van 18-35 jaar een aanvraag doen bij de gemeente Capelle aan den IJssel voor een starterslening. Per individu/stel is het minimale bedrag € 2.500,- en het maximale bedrag € 35.000. Het totale beschikbare budget is €750.000. Het is geen gift, maar een hypothecaire lening die in een periode van 30 jaar moet zijn terugbetaald. Bij verkoop van de woning zal het geleende bedrag in één keer moeten worden afgelost. Na positieve toetsing door de gemeente kunnen starters hun lening aanvragen bij de SVn, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Informatie over de starterslening is ook te vinden op de Website van SVn: www.svn.nl/starterslening. Dit najaar start de gemeente Capelle aan den IJssel met een kleine campagne om de starterslening onder de aandacht van de doelgroep te brengen. Nadere informatie zal medio december op de website worden geplaatst.