Burgemeester Weber sluit pand na drugsvondst

Burgemeester Han Weber van Zuidplas heeft vandaag besloten een bedrijfspand aan de Albert van ’t Hartweg in Nieuwerkerk aan den IJssel voor een jaar te sluiten. In dit pand werd op 18 oktober na een melding door de politie een volledig functionerend drugslab aangetroffen.

Het ging hier om een cocaïnewasserij waarin verstopte cocaïne uit cacao werd gehaald. Daarbij werd gebruik gemaakt van gevaarlijke chemicaliën die in grote hoeveelheden in het bedrijfspand aanwezig waren. Ook hingen er chemische dampen rond die vrijkwamen bij dit extractieproces. Naast de vondst van hoeveelheden harddrugs werden ook goederen voor heimelijk drugstransport, persen om cocaïneblokken te produceren en zakken met hennep aangetroffen.

Volgens de Opiumwet mag burgemeester Weber lokalen en woningen sluiten als er soft- of harddrugs worden aangetroffen of als er voorbereidende handelingen daarvoor plaatsvinden. Dat besluit heeft hij dus ook voor dit pand genomen. Weber laat in een verklaring weten enorm geschrokken te zijn van de vondst van dit drugslab: “Naast de vondst van grote hoeveelheden hard- en softdrugs, is de omgeving hier ook ernstig in gevaar gebracht. Niet alleen door het feit dat de georganiseerde drugshandel geweld met zich mee brengt met grote risico’s voor de openbare orde en veiligheid. Maar ook door de aanwezigheid van grote hoeveelheden gevaarlijke chemicaliën, die zonder enige vorm van veiligheidsmaatregelen werden opgeslagen in een bedrijfspand in een woonomgeving. Chemicaliën die zeer brandbaar en explosief zijn en waarmee personen ondeskundig aan de gang zijn gegaan in een daarvoor zeer ongeschikte omgeving. Ik neem dit dan ook hoog op”.

Nu het pand voor een jaar wordt gesloten, is het doel om de gang naar het pand en de bekendheid hiervan binnen het criminele drugscircuit te doorbreken. Ook moet de rust en veiligheid in de omgeving worden hersteld. Burgemeester Weber zegt daar het volgende over: “Het bestuurlijk optreden vanuit mijn kant is een herstelsanctie en is niet bedoeld als straf. Het is aan de politie en het Openbaar  Ministerie om het strafrechtelijk onderzoek hier voort te zetten. Gezamenlijk maken we in Zuidplas een vuist tegen dergelijke ondermijnende criminaliteit. Met de sluiting van het bedrijfspand wil ik de rust in de omgeving herstellen en de openbare orde en rechtsorde handhaven. Drugsactiviteiten tasten de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid ernstig aan.”