Gouda – Jan de Laat was de wethouder die vol vuur trachtte om in 2018 in Gouda een ICT Universiteit binnen te slepen. Door velen werd hij bij dit initiatief gesteund maar voor de gemeente was het een stap te ver, hoofdzakelijk wat betreft de financiële risico’s. Om daarna bij de pakken neer te zitten is geen onderdeel van de mentaliteit van de Laat.
Elke stad ter grootte van Gouda wil wel een universiteitsstad worden De Laat was al eerder betrokken bij de ICT HBO in Utrecht, kreeg unieke tips bij een verblijf als student in Pompeï en beschikt over een niet aflatende passie op dit gebied. Hij rondde zijn wethouderschap Financiën af en stapte met een extra dosis kennis weer de burgermaatschappij in. Zijn conclusie was dat voor Gouda alleen een private ICT opleiding op HBO niveau mogelijk is. We leven inmiddels in 2020 en de door hem opgerichte ICT Praktijk Academie heeft het eerste studiejaar erop zitten..
Grote geldschieters zijn er niet maar initiatiefnemers wel De Laat ziet kans om, nota bene via een ingevuld reactieformulier, de directie van het private opleidingsinstituut NCOI voor zijn HBO opleiding in Gouda enthousiast te maken. De andere supporter is de voorzitter van Gouda Onderneemt, Nico Voogt. En tot slot stelt Otto Jelsma, directeur van MBO Rijnland, lesruimte ter beschikking waar de HBO docenten van NCOI de wekelijkse les verzorgen. Zo geschreven lijkt het simpel, maar dat was het niet. Niet onbelangrijk, ook de echtgenote van Jan de Laat moest instemmen want na zijn wethouderschap zou hij zich door deze klus wederom van alles op de hals halen..
Een private ICT HBO opleiding die geen geld kost Gezien de huidige studiekosten zou het niet vreemd zijn dat bij het lezen van de kop potentiële studenten, of anders wel de ouders, denken dat de aanpak niet kan kloppen. Maar de ICT Praktijk Academie kent een even sterk als slim concept. De stap van MBO studenten naar een HBO opleiding is groot. Tot aan 50% van de ingestroomde MBO Informatica studenten haakt in een jaar al weer af. De Laat constateerde ook een grote behoefte om lokaal te kunnen verder studeren en dat theorie studeren zonder noemenswaardige praktijk voor velen niet is weggelegd. De ICT Praktijk Academie werkt samen met NCOI vanuit hun geaccrediteerde HBO opleiding. De samenwerking is gebaseerd op één dag per week in de schoolbanken en vier dagen praktijk bij een voor de student best passende organisatie of bedrijf. Na vier jaar, als hun opleiding is afgerond, is iedereen nagenoeg zeker van een passende baan. In die vier jaar wordt de opleiding vergoed door de betreffende werkgever, die ook nog eens hun stagevergoeding betaalt. Geen leningen die weer terugbetaald moeten worden dus mits de student serieus doorzet. Het eerste studiejaar van de ICT Praktijk Academie zit er op. Nagenoeg alle studenten stromen door naar het tweede leerjaar. Intussen komen de inschrijvingen voor de volgende groep al binnen en de Laat twijfelt er niet aan dat minimaal 15 studenten ook in 2020/2021 van start gaan. Bij de aanname van studenten gaat men niet over een nacht ijs. Natuurlijk is er z.g. selectie aan de poort. Kandidaten moeten wel kunnen aantonen dat men een MBO, HAVO of VWO diploma heeft. Elke student werkt ook met een mentor en die koppeling wordt zorgvuldig gemaakt; het moet klikken. De Academie is vooral lokaal gericht. Dat houdt afstanden kort tussen student, de theorie- en de praktijkopleiding.
Met deze stap van wethouder naar rector steekt Jan de Laat een hand uit naar:
Studenten, geslaagde MBO-ers, omscholers, mensen met een baan op zoek naar een nieuwe functie en zonder baan met begeleid herintreden. De Laat zal ook de nieuwe lichting graag het succes gunnen dat voor het grijpen ligt. Met ingang van het komende studiejaar gaat de ICt Praktijk Academie ook in Leiden van start, geholpen door de provincie, de gemeenten en bedrijven in deze regio.
Kijk voor meer informatie: www.ictpraktijkacademie.nl
Jan de Laat was donderdag 13 augustus te gast bij Dichtbij 106.9 FM
Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl .