Het Boer en Buurt lentefeest

Zevenhuizen – Vandaag was het Boer en Buurt lentefeest op de Buurderij aan de Eendrachtsweg 1a te Zevenhuizen. Het pleintje voor de Buurderij was veranderd in een kleine gezellige markt met kramen vol biologische en ecologische producten, een BBQ een koffie en theekraam en een mobiele pizzaoven. In de kramen verkochten lokale telers en producenten hun producten, ook was er informatie te krijgen over de stichting ZO! en stond ook de Senioren Actief Zuidplas er met een kraam.

Er was van allerlei lekkers te koop en er was ook een klein terras waar je even kon zitten en kon genieten van je koffie of perensap en daarbij bijvoorbeeld een stuk worteltaart of biologisch soep.

Cobie Schoneveld Beelden zorgde voor de creatieve inbreng deze dag. Ze liet zien wat voor intrigerende beelden je kunt maken met boomstammen. En ook voor muziek was gezorgd, Marjanne en Hans hadden een gevuld muziekprogramma met verschillende uitvoerende lokale ‘nachtegalen’

Liesbeth de Frel ging met geïnteresseerde de akker in om te vertellen over ze te werk gaan en hoe ze dingen bereiken. Op 1,7 ha. telen ze in de volle grond groenten, aardappel, kruiden en bloemen. De teelt is gericht op het produceren van voedsel voor de lokale markt, het verbeteren van de bodemkwaliteit, het herstel van natuurwaarden en het vergroten van de biodiversiteit. Om de grond zo min mogelijk te verstoren werken ze met vaste rijpaden en 52 vaste teeltbedden van 1.20 meter breed en 100 meter lang. Ze bewerken zo min mogelijk de grond en bestrijden het onkruid mechanisch. Ze gebruiken geen biologische en/of chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmeststoffen.

Al zijn ze nog steeds lerende en doen ze sommige dingen op het moment anders dan eerst gedacht, zo wilden ze eigenlijk niet met netten afgedekte gewassen hebben. Maar daardoor vielen de gewassen ten prooi aan vogels, alleen nu ze afgezet zijn zie je opeens weer slakken.  Het blijft dus elke keer zoeken naar een balans hoe en wat. In de loop der jaren hebben ze heel veel ervaring al opgedaan en mede door de hulp van zo’n 25 vrijwilligers is het ook te realiseren. Bij de Buurderij kan ook lokaal geteld eten besteld worden, welke op zaterdagmorgen kan worden opgehaald. Kijk hiervoor eens op de website van voor boer en buurt. Boer & Buurt – (boerenbuurt.nl)