‘De Rotte gaat door’ dat is de conclusie van het eerste digitale Rottecafé

Regio – Afgelopen maandag was het eerste digitale Rottecafé een feit en na de vele pitches vatte voorzitter Carol Hol het als volgt samen:

“Van het Oude Normaal naar Digitaal
Van Oorsprong naar Dam
Van Boer naar Buurt
Van Plan naar Plek
Van Idee naar Initiatief
Van Alleen naar Samen Doen”

Een samenvatting van enkele pitches:

Boer & Buurt Zevenhuizen Liesbeth de Frel – Initiatiefnemer Boer & Buurt
De plek waar je vers, gezond en eerlijk voedsel kunt bestellen. De ambitie van initiators Liesbeth en Ico is dat in heel Zuidplas boeren en telers omschakelen naar biologische akkerbouw en diervriendelijke veeteelt. Dit doen zij door zelf op een ecologische manier gewassen te telen op De Voedselgaarde. Zij zetten zich in voor natuurinclusieve landbouw, waarbij voedselteelt en natuurontwikkeling samen gaan, zodat de biodiversiteit kan toenemen en ze een meer aantrekkelijke leefomgeving creëren. Wil jij ook duurzaam, ecologisch en biologisch eten kopen? Word dan BUUR van Boer en Buurt!

Liesbeth en Ico zijn op zoek naar meer grond in de Eendragtspolder èn kapitaal om dit initiatief op te schalen zodat de teelt zich kan uitbreiden met bomen, vee, kippen en een grotere Buurderij. Om zo de productie van voedsel voor de lokale markt een boost te geven. Heb jij een plek (20 hectare) in de Eendragtspolder of omgeving voor uitbreiding van Boer en Buurt? Dan zijn zij naar jou op zoek.

Zie Boer&Buurt voor diverse filmpjes en Boer&Buurt voor de website 

Ontwikkelplan Rottemeren Nelleke den Boon – Staatsbosbeheer
In 2018 is voor de Rottemeren de notitie Ruimte voor een groenblauwe toekomst opgesteld en voorjaar 2019 vastgesteld door de raden van de drie schapsgemeenten Lansingerland, Rotterdam en Zuidplas. De notitie geeft voor de komende 30 à 40 jaar de koers aan voor het recreatiegebied Rottemeren. Het Recreatieschap Rottemeren werkt de ambities nu verder uit in een ontwikkelplan voor de komende tien jaar. Stakeholders hebben de afgelopen tijd meegedacht over de invulling van dit plan. In januari volgt een bredere participatieronde voor dit plan, waarin de uitwerkingen van het concept worden getoetst. Eind april/begin mei 2021 is het plan naar verwachting gereed voor vaststelling door het bestuur van het Recreatieschap Rottemeren.

Denk mee over de toekomst van water Theo Cuijpers – Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard
Met het oog op de toekomst werkt Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard aan het waterbeheerprogramma 2022-2027. Dit doen zij graag samen met de omgeving. Wie wil meedenken en meepraten over waterbeheer, kan zich aanmelden voor één van de digitale sessies.  Denk mee Digitaal plan in ontwikkeling 

Markeringen langs de Rotte Lenie Bouwman – Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam werkt samen met Recreatieschap Rottemeren aan markeringen langs de Rotte. De markeringen zijn één herkenbare reeks van objecten, die zowel de weg wijzen als locaties markeren tussen oorsprong en dam. Met behulp van Jan van den Noort en Koos Termorshuizen is voor iedere plek ook de historie beschreven. Op 4 december is de officiële onthulling van de eerste markeringen.

Sleutelplekken langs de Rotte Ewoud Dekker – Stichting Plezierrivier de Rotte
In 2015 ontwikkelde onze stichting samen met alle betrokkenen de visie ‘De Rotte Beweegt je’. In dit document zijn diverse sleutelplekken langs de Rotte opgenomen. Plekken langs de Rotte die potentie hebben. De Crooswijksebocht en Leuvekolk zijn hier twee voorbeelden van. Stichting Plezierrivier werkt samen met AIR aan de agendering en activering van de andere sleutelplekken. Op dit moment werken zij dat voor één specifieke sleutelplek verder uit waarvoor ze, tijdens het Stadmakercongres, een oproep doen. Luister allemaal naar hun aankondiging tijdens het stadmakerscongres op vrijdag 6 november.

Door Louis Bekker 

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl