Waarom is uitgerekend oktober de woonmaand?

Deze traditie is waarschijnlijk jaren geleden ontstaan waardoor we nu al niet meer weten waarom. Toch lijkt er een logische verklaring achter te schuilen. Buiten wordt het donkerder en in oktober wordt ook nog eens de klok op de wintertijd gezet. Ons leven wordt zodoende verplaatst van buiten naar binnen. Het kan misschien een paar dagen duren maar dan gaan vanzelf interieur ergernissen ontstaan. Waarschijnlijk door het besef dat we maandenlang de meeste tijd binnen zullen doorbrengen. Dit jaar komt daar ook nog eens de door corona opgedrongen levenswijze bij. Dus misschien zijn we al in september kritisch naar wanden, vloeren, gordijnen, meubilair en decoratie gaan kijken om in oktober uiteindelijk de portemonnee te trekken.

Voor woninginrichters kan de maand oktober niet lang genoeg duren
Velen onder ons hebben in het voorjaar al interieurstappen ondernomen door de toen heersende “ophokplicht”. Dit werd vooral duidelijk door de lange files voor de ingang van Cyclus afvalstation voor groot vuil. De files die wekenlang aanhielden moeten toch een signaal zijn dat er een intensieve opruimwoede heerste. En eenmaal weggegooid moeten leeggevallen plekken weer worden ingevuld. Bij dat invullen wil elke ondernemer die de een of andere vorm van interieurartikelen verkoopt, de naar sfeer verhogende huishoudens graag van dienst zijn. En nu corona voor de tweede keer vernietigend aan de slag is gegaan (of waren wij dat soms zelf?) en we stap voor stap weer onze woning in worden gesluisd, staan alle interieurspecialisten weer op scherp. En toeval of niet, laat nu juist oktober de traditionele woonmaand zijn.

In de woonmaand oktober kan de spanning nog behoorlijk oplopen
Veranderingen in het interieur kunnen best ingrijpend zijn. Niet voor degenen die al precies weten wat ze wilden veranderen, maar vooral voor degenen die het veranderingsproces niet hebben meebeleefd. Deze laatste categorie krijgt het behoorlijk voor de kiezen want zij hebben bewust niet aan het denkproces deelgenomen, beseften niet dat er iets veranderd zou moeten worden of werden gewoon buiten spel gezet om “gemekker” te voorkomen. Om de woonmaand in ere te houden moeten dergelijke verschillen toch binnen niet al te lange tijd worden opgelost. Stel je eens voor dat je de uiteindelijke keuze pas in november kan bestellen. Dat zou de woninginrichter behoorlijk zenuwachtig maken en bovendien komt de levering eerst in de buurt van de Sint z’n verjaardag of nog erger, vlak voor  Kerstmis.

Net zoals bij een scheiding kun je beter een specialist erbij betrekken
Woninginrichting is inmiddels tot kunst verheven. Op de eerste plaats zijn het de woninginrichters zelf die over een keur aan hulpmiddelen beschikken om je voorstellingsvermogen op te krikken en uiteraard weten zij alles over de heersende trend. Dan zijn er nog legio TV programma’s die laten zien hoe het voor de verbouwing en het daarna uit kan zien. Opvallend is wel dat er nooit een prijskaartje bij wordt getoond. Maar goed, het maakt hongerig en kan leiden tot inspiratie in oktober. Dan zijn er ook nog de trendwatchers die aangeven hoe cosy je interieur zou moeten zijn. Ga naar de tijdschriftenhandel, koop een stuk of drie interieurbladen, trek een avond uit om ze door te nemen en ga daarna dus met hoofdpijn naar bed. Keuzes maken is inspannender dan je denkt en zeker als je de overige huisgenoten nog moet overtuigen. Let wel, als je regelmatig het antwoord “jaahaa” hebt gekregen, dan betekent dat niet dat men het eens is maar dat je op moet houden met zeuren. Dus dan toch maar naar de woninginrichter, samen wel te verstaan.

Door Cor Sul

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl