Waarin gaat Zuidplas bezuinigen?

Zuidplas – De meerjarenbegroting van de gemeente laat tot 2025 een jaarlijks tekort zien van ca 4 miljoen euro. Dat betekent dat er de komende jaren bezuinigingen moeten worden doorgevoerd. Dit jaar in 2021 is er nog een sluitende begroting, maar daarna ontstaat er een tekort.

Om dit op te vangen moeten er keuzes gemaakt worden en het college heeft in de laatste raadsvergadering een aantal beleidsterreinen aangegeven aan de raad, die in aanmerking komen om op te bezuinigen en waarin dan een keuze gemaakt kan worden. In de komende zomernota 2021 zullen een aantal concrete maatregelen inclusief het financiële effect worden aangegeven door het college, zodat de raad hierover een besluit kan nemen. De kaasschaafmethode levert geen of onvoldoende besparingen op en dus moeten er straks in juni voor 2022 tot 2025 door de raad keuzes gemaakt worden in een aantal beleidsterreinen, die ze liever niet doen voor de inwoners, omdat die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de leefomgeving.

De grootse uitgaveposten van de gemeente zijn Bestuur en organisatie (€ 20 miljoen), Jeugdzorg (€ 12 miljoen), Cultuur – sport en recreatie (€ 8,355 miljoen), Openbare ruimte (€ 9,5 miljoen), Welzijnswerk (€ 5,6 miljoen), WMO en opvangvoorzieningen (€ 5,3 miljoen), Openbare orde en veiligheid (€ 3,4 miljoen).

Bestuur en organisatie (de grootse post): wanneer er posten geschrapt worden vanwege bezuinigingen in b.v. het sociaal domein, de cultuur of de jeugdzorg, dan kan de organisatie slanker worden, m.a.w. men kan een aantal functies binnen de gemeente afbouwen. Het kan ook andersom, de gemeente bouwt een aantal functies af en vangt de gevolgen ervan op in de betreffende beleidsterreinen of voert bepaalde activiteiten niet meer uit. Volgens de gemeente is € 1,9 miljoen van de € 20 miljoen beïnvloedbaar.

Bezuinigen in cultuur, sport en recreatie ligt voor de hand, de mate waarin deze financieel  ondersteund worden is een mate van luxe binnen een gemeenschap. De jaarlijkse uitgaven zijn € 8,355 miljoen, waarvan € 6,4 miljoen beïnvloedbaar is door b.v. minder subsidie voor cultuurinstellingen en sportverenigingen in Zuidplas voor de komende vier jaar.

De jeugdzorg is in veel gemeenten een sterk groeiende (red: onbeheersbare) onkostenpost en na de eigen organisatie de grootse onkostenpost van ca 12 miljoen, waarvan ca 1,8 miljoen volgens de gemeente beïnvloedbaar is. Deze kosten zijn het gevolg van de decentralisatie van de jeugdzorg van het Rijk naar de gemeenten en de bijbehorende bezuinigingen die hierbij zijn doorgevoerd. Aangezien deze ontwikkeling bij de meeste gemeenten tot problemen leidt, is de focus mede gericht op de Rijksoverheid om tot oplossingen te komen.

De openbare ruimte kost de gemeente € 9,5 miljoen op jaarbasis, waarvan € 4,4 miljoen beïnvloedbaar is. Bijvoorbeeld door minder onderhoud van de openbare ruimte.

Met welke voorstellen zal het college in juni komen om te gaan bezuinigen? Het ligt voor de hand dat de meeste zullen liggen in de beleidsterreinen Cultuur, sport en recreatie en openbare ruimte en tot hoever is de gemeente bereid om in het eigen vlees van de organisatie te gaan snijden?

Of kiest men voor het doorschuiven van het financiële tekort naar de toekomst door het inzetten van de algemene reserve tot 2025 om dan pas een structurele sluitende begroting te maken. De algemene reserve in Zuidplas is momenteel voldoende en biedt een goede weerstandscapaciteit.

Van invloed kunnen nog een aantal landelijke ontwikkelingen zijn op het gebied van het gemeentefonds, klimaat en omgevingswet, de onzekere factor die de rijksoverheid is in het verstrekken van financiële middelen en natuurlijk de nog te verwachten crisis na corona en de ontwikkelingen in eigen beheer van het 5de dorp.

Door Louis Bekker   Â