Voorgenomen overname woningenbezit van Vestia in Zuidplas

Foto Louis Bekker

Zuidplas  – De woningcoöperaties Woonbron, Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland hebben in mei 2020 een bestuurlijk akkoord getekend met als doel zich gezamenlijk in te zetten om de woningproblematiek van Vestia Zuidplas aan te pakken.

Landelijk is een reddingsplan gepresenteerd, waarbij Vestia wordt opgesplitst in drie nieuwe kleinere coöperaties. Daarin is niet het overhevelen van het Vestia bezit in Zuidplas opgenomen. Vestia wil haar bezit in Zuidplas voor een eventuele landelijke opsplitsing hebben verkocht.

Er is intussen een transactieproces opgestart tussen Vestia en de woningcorporaties Woonbron, Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland om het gehele bezit van Vestia aan hen over te dragen. Op dit moment zijn de coöperaties bezig met het uitvoeren van taxaties en technische onderzoeken. In het tweede kwartaal van 2021 verwacht men hiervan de uitkomsten te hebben en deze zullen de basis vormen voor het nog te voeren onderhandelingstraject tussen Vestia en de drie wooncorporaties. Parallel wordt door de coöperaties gesproken met de gemeente over hoe een gemeentelijke bijdrage eruit zou kunnen zien om de transactie mogelijk te maken.

Vestia heeft momenteel de volgende volkshuisvestelijke problemen:

Veel signalen van huurders en de lokale politiek dat de prijs-kwaliteitsverhouding van het  huizenbezit van Vestia niet goed is. Vanwege interne financiële druk zijn de laatste jaren meer woningen naar de vrije sector overgeheveld, het vernieuwen van achterstandswijken blijft achter, er zijn onvoldoende middelen om woningen te isoleren en aardgasvrij te maken en er is geen geld om in te zetten voor ouderen of kwetsbare doelgroepen.

Door Louis Bekker