Vier Sinterklaasintochten geschrapt in Zuidplas

Zuidplas – Alle vier de Sinterklaasintochten in de gemeente Zuidplas zijn definitief geschrapt. ‘In verband met het coronavirus kunnen wij geen publieksevenementen organiseren’ aldus de gemeente Zuidplas.

Er wordt wel nagedacht over digitale manieren om de intochten te streamen door de dorpen Moerkapelle, Zevenhuizen, Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht.

De gemeenteraad van Zuidplas debatteerde deze week over een brief van een inwoner over de sinterklaasintochten. Raadsleden werd een mening gevraagd over het veranderen van zwarte pieten in roetveegpieten. Dat zou de weerstand bij tegenstanders van zwarte piet moeten wegnemen. Maar tot die standpunt van de raad kwam het uiteindelijk niet.

”De kleur van zwarte piet is niet aan de politiek, maar aan de samenleving”, stelde Ferry van Wijnen (VVD). Net als SP, CDA en NEZ wilde hij er geen politieke discussie over. Andere raadsleden neigden toch naar adviezen. ,,Sinterklaas is een kinderfeest voor alle kinderen”, stelde Frans Klovert (D66). ,,In een kleurrijke samenleving past een kleurrijke piet.”

,,Het college neemt geen standpunt in, want dit is geen politieke zaak”, aldus burgemeester Weber. ,,Maar er is wel een maatschappelijk debat en er zijn signalen dat tegenstanders van zwarte piet zich willen laten horen in kleinere gemeenten. Ik bekijk het daarom vooral als een orde- en veiligheidsvraagstuk.” Dat speelt dit jaar vanwege corona dus niet.

Bron: AD Groene Hart