Vanaf vandaag verplicht mondkapje in het openbaar vervoer

Als je vanaf 1 juni met de trein, bus, tram of metro reist, gelden er een aantal regels om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Die zijn vandaag gepresenteerd in een protocol. Lees hier wat je kunt verwachten.

1. Een mondkapje is per 1 juni verplicht, maar niet op het perron
  • Bij elke reis in het ov heb je een nieuw of gewassen mondkapje nodig. Dus als je in de ochtend én in de middag of avond reist, heb je twee mondkapjes nodig, of moet je het tussendoor goed wassen.
  • Zonder mondkapje kom je de trein, bus, tram of metro niet in.
  • Je moet het mondkapje ruim voordat je tram, bus, trein of metro instapt, opzetten. Maar op het perron is het mondkapje dus nog niet verplicht.
  • Het advies is om het mondkapje in het ov zo min mogelijk af te zetten.
3. Alleen stoelen aan het raam in de trein

Om verantwoord reizen mogelijk te maken, zijn alleen de stoelen aan de raamzijde beschikbaar in de trein. Deze zijn met een groene sticker aangeduid. Daarmee is in een trein ongeveer 50 procent van de stoelen beschikbaar.

De ov-bedrijven streven naar een zo normaal mogelijke dienstregeling per 1 juni. Hierbij denken ze aan een capaciteit van ongeveer 40 procent in de trein en 30 tot 40 procent voor het vervoer per bus, tram en metro (BTM), afhankelijk van het materiaaltype.

4. Inchecken

De toegangspoortjes op het station worden om en om opengesteld zodat reizigers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen bewaren. Ook worden bij de contactpunten op de stations (waar je je ov-chipkaart tegenaan houdt om in te checken) ‘extra hygiënemaatregelen genomen’. Zo wordt er extra schoongemaakt. Dat gebeurt ook bij incheckpunten in de tram, bus en metro.

5. Regels voor gebruik lift en (rol)trappen

In de lift mogen maximaal 2 personen tegelijk. Op de trap moeten mensen rechts aanhouden en minstens 4 treden afstand houden. Dit geldt ook voor het gebruik van de roltrap.

5. Boetes? Alleen als het niet anders kan

Boa’s gaan niet actief speuren naar overtredingen wat betreft afstand houden en het gebruik van mondkapjes en daarvoor boetes uitdelen, maar houden toezicht. Dit houdt in dat ze reizigers informeren en aanspreken op deze regels. “Boa’s Veiligheid & Service zullen de-escalerend te werk gaan en kunnen bij het niet naleven een boete uitschrijven. Wordt geen gevolg gegeven aan hun aanwijzingen, dan kan in het uiterste geval een boete worden gegeven. Worden personen agressief of dreigt de situatie te escaleren dan staat de politie altijd paraat.”

BOA’s die toezicht houden in het ov worden voorzien van een zogeheten coronakit met professionele maskers als extra bescherming bij incidenten.

6. Voorlopig geen fietsen in de trein

Voorlopig is het niet toegestaan de fiets mee te nemen in de trein. Maar misschien verandert dat nog in de komende maanden. “We werken nog nader uit wat er nodig is om dit zonder problemen te doen. We monitoren hier de situatie goed en bespreken of we dit wellicht later kunnen aanpassen.”

7. Extra ventilatie en ontsmetting

Zowel op de perrons als in de treinen zal de ventilatie verbeterd worden, ‘afhankelijk van het advies van het RIVM’. Het materieel (de treinen, trams, bussen en metro’s) zullen extra vaak ontsmet worden, zowel na als tijdens de dienstregeling. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals OV-chipkaartapparatuur, stangen, deurknoppen en hoofdsteunen.

In treinen waar een toilet aanwezig is worden deze vaker gereinigd en worden zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld.

8. Deuren automatisch open

Om te voorkomen dat reizigers op een knopje moeten drukken om de trein, tram, bus of metro te kunnen verlaten, wordt gekeken of de deuren voortaan, ‘daar waar mogelijk’, automatisch open kunnen gaan.

9. Coronatesten voor ov-medewerkers

Ov-medewerkers met klachten kunnen zich laten testen op het coronavirus, net als zorgmedewerkers en docenten in het onderwijs. Hiervoor zijn voldoende testen beschikbaar.

Bron:RTL Nieuws

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl