RIVM: Hitteplan en smogwaarschuwing voor de komende dagen

Het wordt de komende dagen weer heel warm en daarom haalt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het hitteplan weer van stal. Mensen krijgen het advies om onder meer goed te drinken, de schaduw op te zoeken, zich niet te veel in te spannen en naar anderen om te kijken.

Voor veel mensen betekenen warme dagen genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het hete weer zelfs risico’s met zich mee.

Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanaf 6 augustus het Nationaal Hitteplan. Ook geldt er een smogwaarschuwing. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Het Nationaal hitteplan en de smogwaarschuwing gelden voor heel het land. Volgens het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut  kan het warme weer nog tot na het weekend aanhouden.

Maatregelen tegen klachten door heet weer

  • Drink voldoende;
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zoek de schaduw op;
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond;
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Laat ook geen (huis)dieren en/of kleine kinderen achter in afgesloten auto’s.

Het Nationaal Hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. Het RIVM brengt eerst een waarschuwing uit bij overschrijding van de in Europa eerste vastgelegde alarmdrempel.

De smogwaarschuwing wordt omgezet in een smogalarm bij overschrijding van de tweede alarmdrempel. De luchtkwaliteit is dan “zeer slecht” volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl