Raadslid in Zuidplas stapt van rechts naar links

Zuidplas – Deze week heeft oud-VVD raadslid Sep Pouwels besloten de VVD fractie te verlaten en zich aan te sluiten (met haar rechtse zetel) bij de fractie van de PvdA/GroenLinks.  En daarmee maakte zij niet alleen een stap in de politiek van rechts naar links maar ook van coalitie naar oppositie.

Voor de reden van haar overstap, luister naar interview met Pouwels

Bestaat dat nog wel, rechts en links? In de landelijke politiek zien we juist een verschuiving van kiezers van de linker partijen naar de rechter partijen en lijken de kiezers meer te reageren op de huidige maatschappelijke ontwikkelingen dan vasthouden aan linkse of rechtse ideologieën. We noemen het af en toe nog wel rechts en links, maar zeker in een gemeente hebben veranderingen meestal geheel (of deels) meer te maken met het verbeteren van praktische zaken in de eigen directe leefomgeving en dat willen alle politieke fracties natuurlijk.

Alleen achter de insteek voor die veranderingen in de leefomgeving zitten bij de politieke partijen toch andere ideologieën. De VVD (rechts) streeft naar een samenleving waarin burgers grote vrijheden genieten, zoals de burgerrechten die het individu beschermen en de macht van de staat en de kerk beperken. Ook streeft het liberalisme naar een vrije markt waarin de overheid zich terughoudend opstelt.

GroenLinks (links) is een progressieve partij, die erop gericht is om de samenleving op een vernieuwende manier te verbeteren en vooral gericht is op duurzaamheid en daarbij meer taken bij de gemeente wil leggen. De samenwerking van GroenLinks en de PvdA richt zich sinds 2018 in Zuidplas op ‘Sociaal & Duurzaam’.

Voorbeeld in het sociale domein: het liberalisme (VVD) richt zich op het aanpassen van het zorgaanbod op de vraag van de inwoner, waarna de inwoner zelf het initiatief kan nemen voor hulp. PvdA/GroenLinks in Zuidplas streeft naar meer duurzame taken van de gemeente in de processen in het sociale domein en in de leefomgeving. Het lijkt erop dat met de aangekondigde komst van ‘Zuidplas Ondersteund (ZO)’ de ideologieën van beide partijen bij elkaar komen met één loket voor de burger en meer controle door de gemeente.

Voorbeeld woningbouw: de VVD wil ‘betaalbare’ woningen bouwen naar behoefte,  waaronder voor jongeren minimaal 300 starters woningen tot 2025 en richt zich daarbij op voldoende parkeerplekken, groen en voorzieningen. De PvdA/GroenLinks wil minimaal 40% sociale woningen in de dorpen met daarbij een kwart senioren- en starterswoningen en dat de gemeente een fonds instelt voor medefinanciering van sociale woningbouw. Hier liggen de ideologieën verder uit elkaar en zal dat invloed hebben op de uiteindelijke  inrichting van het toekomstige 5de dorp met ca 8000 woningen.

Uit het interview met Sep Pouwels blijkt dat zij de gouden regel gehanteerd heeft van altijd eerst links en dan rechts te kijken, voordat je naar de overkant stapt. Want in bepaalde gevallen zal zij als oppositie een andere keus moeten gaan maken dan voorheen.

Haar insteek is volgens haar het links liberalisme en de toekomst zal aangeven of er in het linker kamp in de gemeenteraad van Zuidplas voldoende begrip en aandacht zal zijn voor het  liberalisme dat bij Sep Pouwels toch sterk vertegenwoordigd is, zoals zij zelf aangeeft.

Door Louis Bekker