Paul Hovius – De vader van de bekende jaarlijkse AD oliebollentest is overleden

Nieuwerkerk – In de jaarlijkse oliebollentest van het AD werd een paar keer heel hoog gescoord door bakkers in Nieuwerkerk aan den IJssel. Uit de hele regio kwamen mensen om de bekroonde oliebollen te halen voor oudejaarsavond, met als resultaat ellenlange rijen voor de toonbank van de gelukkigen.

In 2011 scoorde Oliebollenbakkerij Muller op het raadshuisplein een 2de plek in de lijst met een 9,5 en veel lovende woorden. Hetzelfde lukte Bakkerij Aad Klootwijk in de Reigerhof in 2016, met als gevolg dat de lange rij wachtenden zich een klein stukje verplaatste. Maar beide oliebollenbakkerijen leveren kwalitatief goede oliebollen, want Muller scoorde in dat jaar nog altijd een 7,5.

De laatste en 25ste oliebollentest in december 2017 werd gewonnen door de keten van Bakkerij Klootwijk uit Rotterdam, dus ook dat jaar weer een succesverkoop voor bakkerij Aad Klootwijk in de Reigerhof.

De oliebollentest werd elk jaar met spanning afgewacht, want Paul Hovius stond bekend om zijn scherpe commentaren en die was bepalend voor het aantal oliebollen dat er dat jaar gebakken zou worden door de bakkers. Slechte oliebollen konden rekenen op gepeperd commentaar en kwalitatief goede oliebollen prees hij samen met de makers ervan de hemel in.

In 2017 kwam er steeds meer kritiek op de methodiek van de AD oliebollentest en ook op de door Hovius bedachte haringtest, kritiek die later onterecht bleek te zijn. Maar het AD stopte daarna wel met deze consumententesten.

Paul Hovius was vanaf het begin van de jaren 80, de consumenten- en test redacteur van het AD. Hij heeft ons achtergelaten met de jaarlijkse prangende vraag: waar haal ik mijn oliebollen dit jaar? Door zijn testen wisten we feilloos, waar we naar toe moesten. En in Nieuwerkerk aan den IJssel bleek dat door de testen aardig dichtbij te zijn.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl