Oudheidkamer Nieuwerkerk weer open voor publiek

Historische Vereniging Nieuwerkerk (HVN)

Nieuwerkerk – De Oudheidkamer in boerderij Nooitgedacht aan de ’s Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel is zaterdag 6 juni weer open voor bezoek. Naast de vaste collectie is de tentoonstelling ‘de Duitse Waterlinie 1944-1945’ te zien die door de gedwongen corona sluiting is verlengd.

In de hongerwinter 1944-1945 hebben de Duitse bezetters grote gebieden in Nederland en ook in Capelle, Nieuwerkerk, Zevenhuizen en Hilligersberg onder water gezet om de opkomst van de geallieerden tegen te gaan.

Hierdoor moesten bewoners op Ver-Hitland het hogerop zoeken of dijkjes om hun woning maken om droge voeten te houden. Door de strenge winter bevroor het water, de watervogels werden hierdoor een eenvoudige prooi, waarmee de mensen deels hun honger konden stillen.

Op de stalzolder van de Oudheidskamer is een expositie ingericht over deze periode.

De inundatie van 1944-1945 door de Duitse bezetter had in Nederland als gevolg dat in mei 1945 ongeveer 250.000 hectare ofwel 9% van het Nederlandse grondgebied onder water stond.

Coronaregels in de Oudheidkamer: alleen toegang zonder klachten, er is eenrichtingsverkeer en de 1,5 meterregel wordt gevolgd. Meer dan 10 personen per zaal, consumpties of wc-bezoek zijn nog niet mogelijk.

De Oudheidkamer is op 6 juni open van 14:00 tot 17:00 uur, de toegang is  gratis

Voor meer info: www.hvnweb.nl

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl