NS-directeur: mondkapjesplicht in trein wringt

Het huidige mondkapjesbeleid, waarbij in het ov een mondkapje is verplicht, is niet consistent en ingewikkeld voor reizigers. Dat zegt NS-directeur Marjan Rintel tegen BNR Nieuwsradio. “In de praktijk is het lastig, niemand begrijpt het meer. In het winkelcentrum Hoog Catharijne hoef je geen mondkapje op, maar op het station van NS wel.” De topvrouw spreekt van een ‘onwerkbare situatie’.

Ook de werksfeer voor NS-medewerkers is de afgelopen tijd verminderd, vanwege discussies en agressie over de mondkapjesplicht. “Als je continu reizigers moet aanspreken op de mondkapjes, dan is dat niet leuk werken.”

Op stations Capelle Schollevaar en Nieuwerkerk aan den IJssel is er geen overkapping waarbij de meeste mensen geen mondkapjes dragen. Bij station Gouda ligt het wat anders. Daar is op elk perron een overkapping waardoor mensen meer geneigd zijn om een mondkapje te dragen.

Het demissionaire kabinet streeft ernaar om op 20 september de resterende mondkapjesplicht los te laten. Komende dinsdag geven minister De Jonge en premier Rutte een persconferentie over deze en andere versoepelingen. Rintel zegt ervan uit te gaan dat de mondkapjesplicht op die datum vervalt.