Noodopvang heet “de oase”

Foto: onthulling van het naambord door Burgemeester Weber en Nieuwerkerker Cees Visser in april 2022

Nieuwerkerk – Afgelopen vrijdag is de noodopvang in Nieuwerkerk gereed gekomen en vandaag maandag 11 april 2022 was de officiële opening van de locatie door burgemeester Han Weber. De afgelopen weken is er hard gewerkt, door vele vrijwilligers, maar ook door de eigenaar van het pand en vele installateurs om het pand gereed te maken voor deze dag.

Omdat het gebouw nooit echt een naam heeft gehad en het altijd het voormalig pand van de RABObank werd genoemd, had de gemeente Zuidplas een prijsvraag uitgeschreven zodat inwoners een naam voor het pand konden verzinnen. Samen met de winnaar (de heer Visser) heeft de burgemeester de naam onthuld, vanaf nu heet het pand “de oase”. Het plek waar de mensen rust kunnen vinden en met (een deel) van hun familie kunnen samen zijn.

Het gehele gebouw is grondig aangepakt en in sommige delen zijn extra wanden geplaatst, er is wel voor gezorgd dat elke kamer minimaal 1 raam heeft. Deze zitten dus voor een groot deel rond de zijkanten van het pand. Gemeenschappelijke ruimte zijn meer aan de binnenzijde geplaatst, maar ook ruimtes voor opslag.

Een ruimte is ingericht met als naam de winkel, hier is het mogelijk om wat standaard zaken zelf te kiezen (o.a. lampen, maar ook toilet artikelen, spiegels, schilderijen etc). Dit om er voor te zorgen dat de kamers ook een beetje eigen voor de mensen worden. Basis dingen, zoals een bed, tafel, kast, wasmand staan standaard in de kamers, maar met de overige dingen kan je zelf een eigen aankleding aan het geheel geven.

Het gebouw is twee verdiepingen hoog, deze zijn beide geheel ingericht met kamers en gemeenschappelijke ruimten. Omdat totaal geen zicht is op wat voor mensen of gezinnen er komen, is er ook een apart stuk ingericht voor baby’s en spullen die daar voor nodig zijn.

Tot slot is er een grote speelkamer voor (jonge) kinderen en zijn er ook mogelijkheden om kleding te wassen. Maaltijden worden verstrekt, maar er zijn ook een paar kleine keukentjes waarin mensen ook zelf nog iets kunnen klaarmaken.

Vanaf woensdag is alles gereed om de eerste mensen te kunnen ontvangen en vanaf dat moment blijft het afwachten wie er zich melden en kunnen sommige andere zaken pas verder geregeld worden. Zo zou het kunnen dat er veel tieners komen, die willen misschien wel bij sommige sportclubs sporten. Zijn er vele baby’s dan zijn er weer andere behoeften. Het kan dus best zijn dat de gemeente op dat moment een oproep doet voor extra hulp of andere ondersteuning. De start zal zijn met een groep vrijwilligers die in 3 groepen per dag aanwezig zullen zijn en de mensen op weg zullen helpen en zorgen dat de maaltijden ook verspreid worden.