Mooie zonnige dag, naar het strand en dan is er de zeevlam

Foto: Wikipedia

Zo af en toe komt er plotseling een dikke mist op bij het zeestrand, die ook wel de zeevlam wordt genoemd. Iets meer in het binnenland (ca 15 km vanaf de zee) is het dan prachtig mooi weer en dan gaan we ook vanuit Zuidplas of Gouda graag naar het strand aan de kust. Maar daar kunnen we verrast worden door de zeevlam, het is aan het strand dan ook gelijk fris en we kunnen rechtsomkeer maken, want lekker zonnen enz. is er niet meer bij.     

Zeevlam is een plotseling opkomende mist van zee. Wanneer het zeewater nog relatief koud is, terwijl het land al behoorlijk is opgewarmd, trekt door de warme lucht het koude zeewater op en condenseert daar. Hierdoor ontstaat er mist. Als in de loop van de dag de wind langs de kust vanuit zee gaat waaien, kan de zeemist zo’n 10 tot 20 km het land op trekken. Verder landinwaarts is het dan te warm en daar lost de mist weer op.

Zeemist kan gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld voor kleine bootjes op zee die geen radar aan boord hebben. Maar voor de meeste mensen is het alleen storend, omdat een mooie stranddag in het (zee)water valt. Maar er is dichterbij een alternatief, waar de zeevlam niet voorkomt: het ‘Zevenhuizen strand’ aan de Zevenhuizerplas (met ook een deel, dat is gereserveerd als naaktstrand) en het strand Nesselande met een wandelboulevard.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl