Leefgoed Beeldentuin in Nieuwerkerk geopend

Conservator Bart Belonje geeft voorafgaand aan de opening een introductie aan het kleine gezelschap genodigden dat keurig de anderhalve meter respecteert (foto: Rob Stolk)

Nieuwerkerk – De Beeldentuin op Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk aan den IJssel is afgelopen zaterdagmiddag officieel geopend door burgemeester Han Weber en recreatiewethouder Daan de Haas van Gemeente Zuidplas.

Naast een aantal deelnemende artiesten was ook de kersverse directeur Ton Aker van Recreatieschap Hitland bij de opening aanwezig. Er is prachtig werk te zien van 14 bekende kunstenaars waaronder Jan Ketelaar (Potzenmakerij), Ineke van Dijk en Lex Schilperoord en zijn er vijf installaties land art gemaakt in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Dit is een voorproefje voor een tweejaarlijks Hit Land Art festival. Behalve het werk van acht beeldende kunstenaars, is er ook werk van zes kunstenaars dat er permanent staat. Vanwege de coronamaatregelen vond de opening in besloten kring plaats. Tot 13 september is de Beeldentuin van woensdag tot en met zondag ieder heel uur te bezoeken. Aanvangstijden zijn ieder heel uur van 11.00 tot en met 17.00 uur.
Het welkomstwoord was van Ariann Kraaijeveld van de organiserende Stichting Leefgoed de Olifant. Ze bedankte de bestuursleden Bart Belonje en Rob Stolk voor de voorbereidingen en Blok Hoveniers die het transport verzorgde voor de enorme cortenstalen beelden van Jan Ketelaar uit Drachten. Na de opening, waarvoor de gemeentevertegenwoordigers de roze linten moesten verwijderen die het toegangshek afsloten, waaierden de genodigden uit over het Leefgoed.De aanwezige kunstenaars gaven zelf toelichting over hun werken. De grootste publiektrekkers zijn de enorme cortenstalen beelden van Jan Ketelaar, daarom was Bart erop gebrand deze naar het Leefgoed te halen. Gelukkig wilde Blok Hoveniers het transport van en naar Drachten voor zijn rekening nemen.
Kunstenaars
De deelnemende kunstenaars aan de Beeldentuin zijn dit jaar: Albert Kramer, Nelly Geluk, Rieke van der Stoep, Liedeke Veninga, Jan Ketelaar, Don Satijn, Lex Schilperoord en Riesjart Bus. Permanent werk is er van Ineke van Dijk, Leo Jongenotter, Lili Schultz, Paz Sans en Jan-Clemens Lampen en Nora van Krimpen.

 

Land art try out
De vijf land art-creaties in de Beeldentuin zijn gemaakt door Johan Sietzema, Piet Kouwenhoven, Bart Belonje, Mariska Palsgraaf en Hedy Hempe. De land art-installaties zijn gemaakt als try out voor Hit Land Art, een tweejaarlijks festival op Park Hitland. Dit werd gesubsidieerd in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Land art blijft staan, vergaat, vergroeit en/of blijft zichtbaar als een landmarkering. Initiatiefnemer Belonje heeft al enkele mensen bereid gevonden om er een tweejaarlijks evenement van te maken. Tijdens de opening bleek duidelijk dat daar van gemeentewege en het Recreatieschap Hitland belangstelling voor is. Binnenkort vinden er besprekingen over plaats.

 

Leefgoed de Olifant
De 42 beelden staan in de prachtige entourage van het parkachtige Leefgoed de Olifant tussen de Goenendijk, ter hoogte van de werkhaven van Ver-Hitland, met historische schepen, en Park Hitland. Leefgoed de Olifant wordt in stand gehouden met de opbrengst van restaurant De Dames en vrijstaande vergaderlocaties waar ook partijen kunnen worden gehouden. Leefgoed de Olifant is een non-profit organisatie waarvan de horeca en vergaderlocaties professioneel worden gerund en de culturele activiteiten door vrijwilligers worden verzorgd. Ook bij het tuinonderhoud zijn vrijwilligers betrokken.

 

Bezoek geregulieerd
Wil je zeker weten dat je mee kunt met een rondleiding, dan is vooraf boeken voor de dag en het uur dat ze willen komen via Leefgoed.nl/tickets, omdat er voorlopig niet meer dan tien personen tegelijk worden toegelaten.

Een uitgebreide impressie van het werk, de kunstenaars, de bezoekersregelingen etc. kunt u vinden op leefgoed.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl