Hoe gevaarlijk is de tuin sproeien met een tuinslang?

Uit gegevens van het RIVM blijkt dat het aantal mensen besmet met de Legionellabacterie in de zomermaanden toeneemt. In de zomermaanden en zeker in deze periode van een hittegolf, groeit de bacterie sneller in tuinslangen, leidingen en bijvoorbeeld plantenspuiten.

De Legionellabacterie groeit onder een aantal omstandigheden, waaronder opwarming en stilstand van ons drinkwater. In de zomerperiodes sproeien veel mensen hun tuin met een tuinslang, welke is aangesloten op de drinkwaterleiding. Indien de tuinslang structureel op het drinkwaternet is aangesloten en bijvoorbeeld een dagdeel in de zon staat, kan de Legionellabacterie zich bijzonder snel ontwikkelen. Bij het sproeien van de tuin wordt het drinkwater onder druk voor het spuitstuk verneveld waardoor aerosolen (vernevelde waterdelen) ingeademd kunnen worden, dit zou een mogelijke Legionellabesmetting kunnen veroorzaken. 

Om het risico van een Legionellabesmetting zo klein mogelijk te houden kunt u bijvoorbeeld voorafgaand aan het sproeien met de tuinslang de leiding een aantal minuten laten doorlopen waardoor stilstaand water wordt weggespoeld, belangrijk hierin is dat dit wordt uitgevoerd zonder aansluiting van de tuinslang op de kraan. In de slang zit nog stilstaand water van de vorige keer dat bederft en dit is vaak goed te ruiken bij het beginnen met sproeien. Ook kunt u bijvoorbeeld denken aan het loskoppelen van de tuinslang, leeg laten lopen en deze alleen vast te koppelen wanneer u daadwerkelijk de tuin gaat sproeien.

Dat we de waterkraan in huis eerst een tijdje moeten openzetten om legionellabesmetting te voorkomen als we b.v. op vakantie zijn geweest is wel algemeen bekend, maar de tuinslang wordt daarbij gemakkelijk over het hoofd gezien.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl Â