Gooi geen vet in de wc of door de gootsteen

Zuidplas – Bakt u ook lekker oliebollen of andere hapjes met de feestdagen? Vang het vet of de olie hiervan dan na het bakken op in een lege fles of pak en lever het in bij een inzamelpunt voor vet of breng het naar de milieustraat.

Spoel het vet in ieder geval niet door de gootsteen of toilet. Want vet verstopt het riool. Vet en olie mogen wel in de gewone afvalbak. Maar wist u dat van vet heel makkelijk biobrandstof kan worden gemaakt? Dat is een goed en duurzaam alternatief voor de fossiele brandstoffen waarvan de voorraad eindig is. Gooi vet en olie daarom niet in de afvalbak, maar lever het apart in bij de milieustraat of een inzamelpunt voor vet bij u in de buurt.

Vet verstopt het riool
Vet en olie vormen een groot probleem in Zuidplas. Het riool heeft regelmatig last van vastlopende pompen omdat er spullen door de wc en gootsteen gaan die niet in het riool thuishoren. Dit is bijvoorbeeld frituurvet, luiers, maandverband, tampons, mondkapjes en schoonmaakdoekjes. Als vet of olie in contact komen met koud water stolt het en dan plakt het aan de rioolbuizen. Door de steeds dikker wordende laag raakt het riool verstopt en lopen de pompen vast.

Inzamelpunten Nieuwerk aan den IJssel:
MCD supermarkt 2912 CJ Nieuwerkerk aan den Ijssel
TOP Parc de IJsselhoeve – Klein Hitland 10 2911 BR Nieuwerkerk aan den IJssel
CKV Nieuwerkerk – Iersestraat 15 2912 TL Nieuwerkerk aan den IJssel
VV Nieuwerkerk – Sportpark Dorrestein 2 2912 TL Nieuwerkerk aan den IJssel
Afvalbrengstation – 1e Tochtweg 9b 2913 LN Nieuwerkerk aan den IJssel
Drumfanfare DKV – Monnikskruid 11 2914 BV Nieuwerkerk aan den IJssel

Zevenhuizen:
Jumbo – Dorpsstraat 129 2761 AL Zevenhuizen
Milieuwerf Gemeente Zuidplas – Zuidplasweg 14b 2761 JL Zevenhuizen
ZOETERMEER

Moerkapelle:
Plus Supermarkt – Moerkapelle 2751 AZ MOERKAPELLE