ChristenUnie/SGP vraagt om betere spreiding oranje brievenbussen van PostNL

Zuidplas – De fractie van ChristenUnie/SGP wil graag dat de bestaande oranje brievenbussen van PostNL beter over de dorpen worden verspreid. Zeker in nieuwbouwwijken als Esse Zoom Laag in Nieuwerkerk, De Jonge Veenen in Moerkapelle en Koningskwartier in Zevenhuizen is geen enkele brievenbus aanwezig.

Dat inwoners de afgelopen weken geconfronteerd werden met overvolle brievenbussen beschouwt raadslid Ard Bakker van ChristenUnie/SGP als een incident. Door corona lijkt de traditionele kerst- en nieuwjaarswens via de post een ware revival door te maken.
Bakker: “De ontwikkeling in de postmarkt is natuurlijk een sterk dalende trend. Maar het is wel opvallend dat in nieuwbouwwijken helemaal geen brievenbussen meer aanwezig zijn. Onze fractie beschouwt de oranje brievenbus van PostNL nog steeds als een basisvoorziening”.

Bakker verdiepte zich in de Postwet en kwam er achter dat binnen de bebouwde kom binnen een straal van 1 kilometer een voor het publiek bestemde brievenbus beschikbaar moet zijn. Reden om in alle vier dorpen de proef op de som te nemen. Alleen nieuwbouwwijk De Brinkhorst in Moordrecht heeft dichtbij een brievenbus op het Wethouder Vinkplein. Maar vanuit Esse Zoom Laag, De Jonge Veenen en Koningskwartier kom je al snel boven de grens van 1 kilometer uit. Terwijl bijvoorbeeld in Koningskwartier nog volop bijgebouwd gaat worden, dus die afstand wordt alleen maar groter.

Ard Bakker geeft aan: “Even wandelend een brief posten kan eigenlijk alleen als je veel tijd hebt, dan wordt weer snel naar de auto gegrepen ben ik bang. Ook je kind vragen even de brief te posten kan eigenlijk niet, omdat je dan doorgaande wegen of een industrieterrein moet passeren.”

De ChristenUnie/SGP vraagt het college contact op te nemen met PostNL of het mogelijk is aan het begin van de nieuwbouwwijken een oranje brievenbus te plaatsen of te bespreken welke andere mogelijkheden er zijn.