4 mei 2022: Dodenherdenking in Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk – Vandaag woensdag 4 mei 2022 was er voor het eerst sinds twee jaar weer een dodenherdenking waarbij ook publiek aanwezig kon zijn. Om half 8 werd er verzameld op het raadhuisplein in Nieuwerkerk, waarna de aanwezige in een stoet richting de naald liepen. Na aankomst werd het taptoe signaal geblazen en waren alle aanwezige 2 minuten stil.

Na de 2 minuten stilte werd de taptoe gespeeld en hierna een tweetal coupletten van het Wilhelmus gezongen. Burgemeester Han Weber ging in zijn toespraak in op onze vrijheid, maar natuurlijk ook dat er op nog geen dag rijden nu een oorlog aan de gang is en mensen moeten strijden voor hun vrijheid. Onder de aanwezige waren ook een aantal mensen uit de Oekraïne welke op het moment in Zuidplas verblijven. Tot slot stond de burgemeester nog even stil bij het feit dat er steeds minder mensen zijn die de oorlog zelf hebben meegemaakt en dat een steeds grotere groep het moet doen van opgeschreven en verfilmde verhalen.

Daarna werd er door Lars Berghout (via de stichting ZO!) een gedicht voorgedragen over jongeren en vrijheid, waarin hij ook terugblikte op de afgelopen twee jaar dat wij te maken hadden met beperkingen.

Als eerste hierna volgde de kranslegging bij oorlogsmonument door burgemeester Han Weber en kinderburgemeester Faris el Achrafi. Daarna was het de beurt aan oorlogsveteraan voormalig Nederlands-Indië, dhr. Scharff om samen met burgemeester Han Weber een krans te leggen bij het Indiëmonument.

Hierna volgde nog diverse organisaties die een krans gingen leggen, o.a. de politie, stichting evenement, stichting ZO!, de Nieuwerkerkse kerken, de scouting en DKV.

Het was mooi om te zien dat er veel belangstelling was en dat er ook veel jongeren aanwezig waren in het publiek.