Onderscheiding voor heldendaad in Moordrecht door Burgemeester Han Weber

Moordrecht – Henno Kleiman (53 jaar, Rotterdam) en Jerry Nagelhout (51 jaar, Gouda) werden op 21 januari door burgemeester Han Weber officieel onderscheiden met een loffelijk getuigschrift en bijbehorende draagspeld van Stichting Carnegie Heldenfonds. Reden voor de onderscheiding is hun reddingsactie met gevaar voor eigen leven, exact een jaar geleden.

Op die bewust koude dinsdagmiddag van 21 januari 2020 sprongen Henno Kleiman en Jerry Nagelhout in het water om het leven te redden van de 25-jarige Abdelhakim Benhaddoe die van de provinciale weg te Moordrecht in het water was geraakt. De auto lag vijf meter van de kant op de kop in het water toen Henno en Jerry met gevaar voor eigen leven het water in sprongen en hun reddingsactie startten. Gelukkig vonden ze onder water al snel een arm en konden zij het slachtoffer uit zijn benarde positie bevrijden en zwaar onderkoeld op de kant trekken. De inmiddels gearriveerde hulpdiensten hebben vervolgens hulp geboden en het slachtoffer voor observatie naar het ziekenhuis vervoerd.

Reactie van de helden Henno en Jerry: ze dachten niet na over gevaar voor eigen leven en moesten in het water portieren openen op zoek naar de bestuurder. Het openen van die portieren ging heel moeilijk, vooral ook omdat er veel modder op de bodem van de sloot lag. Wel hadden ze het besef om eerst hun jas en telefoon op de kant achter te laten voor ze in het koude water sprongen. Beiden waren op weg naar huis en kwamen toevallig op het moment van het ongeluk voorbij in Moordrecht. Politiechef Peter Wijnen gaf aan dat zonder hun directe actie het hoogstwaarschijnlijk niet goed afgelopen zou zijn met Abdelhakim Benhaddoe, ondanks dat de hulpdiensten er snel bij waren.

De digitale bijeenkomst, onder leiding van burgemeester Han Weber werd bijgewoond door Peter Wijnen (Teamchef Politie Waddinxveen) en van de gemeente Ellen van Ojen (communicatie), Raoul Verweij (Veiligheid en openbare Orde), Raymond IJsselstijn (veiligheidscoördinator) en media vertegenwoordigers van het AD en de Lokale omroep Dichtbij.

De digitale overhandiging van de onderscheiding door burgemeester Han Weber  

Het slachtoffer Abdelhakim Benhaddoe kon er helaas niet bij zijn, maar er zal nog een contact moment komen tussen hem en zijn redders. Vooral  omdat de laatsten willen de redders heel graag omdat ze dan een beter beeld van hem zullen krijgen dan van iemand die net uit het koude water is gehaald en helemaal blauw zag.

Foto Carnegiefonds.nl

Stichting Carnegie Heldenfonds
De reddingsactie is direct door de politie bij de landelijke Stichting Carnegie Heldenfonds aangemeld, die de aanvraag voor een onderscheiding in behandeling neemt. De burgemeester van de plaats waar de heldendaad is verricht, reikt na honorering de onderscheiding officieel uit aan de helden. Vanwege corona is dat digitaal gebeurd via Zoom.

Door Louis Bekker