Maatregelen tegen droogte en dode vissen

Deze week hebben wij extra maatregelen genomen om gevolgen van hogere temperaturen en droogte binnen ons gebied te bestrijden. Zo hebben we bij gemaal Zuidplas en in Lekkerkerk mobiele waterpompen geïnstalleerd.

Extra water naar Lekkerkerk
Om voldoende water aan te voeren naar Lekkerkerk staat er komende weken een mobiele pomp bij de Provincialeweg/Boezemweg, vlakbij het tankstation. Met deze pomp kunnen we extra water aanvoeren vanuit de polder Den Hoek en Schuwacht naar de kern van Lekkerkerk om het waterpeil daar hoog genoeg te houden.

Vissterfte in de Ringvaart in Moordrecht
|Afgelopen weken kregen we meerdere meldingen van vissterfte in de Ringvaart in Moordrecht. Vanaf de Prins Bernardbrug tot aan gemaal Zuidplas zijn dode vissen aangetroffen. Het zuurstofgehalte in het water is hier nog steeds laag, ondanks het openzetten van onze waterinlaat vanaf de Gouwe. Vandaag hebben wij een extra pomp geïnstalleerd bij gemaal Zuidplas, om meer water met een hoger zuurstofgehalte vanuit de Gouwe rechtstreeks op de Ringvaart te krijgen en zo de vissen te helpen overleven.

In warmere perioden kan het zuurstofgehalte in het water dalen, hierdoor ziet u soms dode vissen in sloten of singels. Dat is een vervelend gezicht en het kan stinken. Soms kunnen wij dit voorkomen door de aanvoer van vers water met een hoger zuurstofgehalte. In droge periodes zoals deze, is dat lastig.
Ook u kunt helpen de kans op dode vissen te verkleinen. Laat uw hond niet bij water poepen en voer eenden en vissen niet. Stoffen uit poep en gft-afval zijn een voedselbron voor blauwalg, bacteriën en kroos.

Meldt dode vissen
}Als u dode vissen ziet, kunt u dit bij ons melden via telefoonnummer 010 45 37 200 of bij uw gemeente via 14+netnummer. Andere zieke dieren kunt u bij de dierenambulance melden.

Bij grotere aantallen dode vissen schakelen we beroepsvissers in, dat is eerder deze week al meerdere keren gedaan. Begin volgende week doen de beroepsvissers nog een ronde langs de Ringvaart.

Zwem niet in de Ringvaart
Wij zien regelmatig jongeren zwemmen in de Ringvaart. Ondanks dat wij ons helemaal kunnen voorstellen dat het met dit mooie weer aanlokkelijk is, adviseren we om niet in de Ringvaart te zwemmen. Zeker nu de kwaliteit van het water niet optimaal is en er dode vissen in het water kunnen drijven. Alleen op de officiële zwemwaterlocaties wordt de hygiëne en veiligheid gecontroleerd tijdens het zwemseizoen. U vindt deze op www.zwemwater.nl en in de appstore op uw telefoon of tablet.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl