Zorgpartners Midden Holland kiest voor praktisch vaccineren

Gouda – Er kwamen veel berichten binnen dat het vaccineren in verpleeghuizen chaotisch verliep omdat een deel van de bewoners nog onder de basiszorg van de huisarts vallen en niet onder die van het verpleeghuis. Een van de gevolgen bij de vaccinatie is dat de bewoners (o.a. in de verzorgingssfeer of in aanleunwoningen) die afhankelijk zijn van de huisarts, niet door het verpleeghuis kunnen worden ingeënt. Zij zouden moeten wachten tot de huisarts en dat kunnen bij wat grotere instellingen wel vijf of meer zijn, moeten wachten tot die de vaccins ontvangen heeft.

Zijn alle verpleeghuizen van Zorgpartners hiervan ook de dupe?
We hebben het probleem bij de directie voorgelegd en via de woordvoerder Wenda Bolink kregen wij een toelichting over de aanpak bij alle huizen van Zorgpartners. Toen dit probleem zich aandiende heeft men beslist dat Zorgpartners de vaccinatie van alle bewoners op zich neemt, zodat niet tal van huisartsen op verschillende tijdstippen hun patiënten hoeven te prikken. Dat is in goed overleg georganiseerd met de Mediis ( Organisatie van huisartsen regio Midden Holland) en de HAP (Huisartsen Post Midden Holland).

Worden nu alle bewoners in één keer gevaccineerd?
Dat ook weer niet, want er is landelijk bepaald dat bewoners die onder de medische verantwoordelijkheid van de Specialist Ouderengeneeskunde vallen, het BionTech/Pfizer vaccin krijgen. De bewoners die onder de verantwoordelijkheid van de huisarts vallen krijgen het Moderna vaccin. Een de vaccins worden niet gelijktijdig aangeleverd.

Woensdag, 3 februari, ontvangt Zorgpartners het BionTech/Pfizer vaccin en de dagen er op worden de verpleeghuisbewoners daarmee gevaccineerd. Het Moderna vaccin wordt de week daarop verwacht, hooguit de week daarna, zodat vanaf dat moment de verzorgingshuisbewoners gevaccineerd kunnen worden. Daarvoor hoeven dan op de verschillende locaties dus geen huisartsen op te draven. Voor alle duidelijkheid wijst men er op dat de vaccinatie tegen het coronavirus voor iedereen gratis is en op basis van vrijwilligheid plaatsvindt.

03-02-2021 13:50