Wat is het groeiscenario van Gouda’s buurgemeenten?

Gouda – Als het aan wethouder Rogier Tetteroo ligt bouwt Gouda tegen de klippen op om voldoende woonruimte te creëren voor alle Gouwenaars en zij die in Gouda werken maar er tevens willen wonen. In de regio Midden-Holland is niet alleen Gouda actief met het bouwen van meer woningen maar ook gemeenten die aan Gouda grenzen zoals Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Zuidplas en Waddinxveen laten zich gelden. Vandaar ons onderzoek naar de wensen en de doelstellingen van deze aangrenzende gemeenten wat betreft woningbouw, voor wie en de achterliggende strategie.

Waddinxveen is als eerste aan de beurt
In Waddinxveen is er altijd wel enig rumoer, of het nu gaat om het kappen van bomen, bestemmingsplannen of biogascentrales. Maar wat gestaag doorgaat is de woningbouw aldaar. Het woord krimp kent men in Waddinxveen al jaren niet meer maar groei des temeer. Voorbeeld: De groei per duizend inwoners in 2020 t.o.v. 2019 bedroeg maar liefst 35,1. Dat betekende 1.029 nieuwe inwoners, wat eind 2020 leidde tot een inwonersaantal van 30.320.

Is deze groei van Waddinxveen gebaseerd op een strategie?
Waddinxveen groeide al behoorlijk in de periode vanaf 2000 maar na een aantal jaren kwam er toch de klad in. Opvolgende colleges kwamen met nieuwe initiatieven en wisten de groei weer op te pakken om inmiddels de 30.000 inwoners te passeren. De uitspraak van destijds was: “We willen groot genoeg zijn om zelfstandig te blijven en tegelijk klein genoeg om een dorp te blijven”. Meer woningen bouwen bleek de oplossing om deze slogan waar te maken.

Voor Waddinxveen is “fusie” een onbetamelijk woord
De gedeputeerde staten van Zuid-Holland hadden in 2007 de euvele moed om een fusie tussen Waddinxveen en de toenmalige gemeenten Rijnswoude en Boskoop voor te stellen. Vooral Boskoop zag wel iets in dit plan maar in Waddinxveen was men op z’n zachts gezegd “not amused”, of beter gezegd, de weerstand was veel te groot. De Provincie liet het er echter niet bij zitten.
Later kwam de provincie Zuid-Holland daarom met plannen voor verdere samenwerking of eventueel een fusie tussen Waddinxveen en Gouda. Maar ook nu gaf Waddinxveen zich niet gewonnen en op 2 maart 2011 werd er een lokaal referendum gehouden met een opkomst van maar liefst 72%. Hoe groot de weerstand tegen samenwerking/fusie onder de bevolking was, bleek toen de uitslag bekend werd. Van alle stemmers was 92,4% faliekant tegen een fusie. In 2012 zijn de fusiebesprekingen met Gouda dan ook beëindigd.

Waddinxveen en Zuidplas zijn een van de snelst groeiende gemeenten van Nederland
Nu is de oppervlakte van de gemeente Waddinxveen 2.940 hectaren ofwel 29,4 km2. Daarbij vergeleken lijkt Gouda met ca. 18 km2 een dorp, maar wel een met stadsrechten. Alleen al door het oppervlakte verschil moet Gouda bouwruimte zoeken in de schaarse open plekken tussen de bewoonde wereld. Alleen Westergouwe biedt ruimte voor ruimtelijke woningbouw.
Uit een vergelijkbaar overzicht komt de indicatie dat het absoluut aantal inwoners in Waddinxveen in 2030 gegroeid zal zijn tot 31.708, in 2040 tot 33.045 en in 2050 tot 33.743. En dan kun je praten over een groot dorp.

Wat zegt het huidig stadsbestuur over de groeiplannen van Waddinxveen?
Om daarop antwoord te krijgen leggen we een aantal vragen voor aan wethouder Martijn Kortleven (PWC) in Waddinxveen, verantwoordelijk voor financiën, economie en ruimtelijke ordening.
Onze eerste vraag is wat de strategie achter de uitbreidingsplannen van de gemeente zijn. Hij zegt daarop dat de huidige groei van Waddinxveen met name komt door de bouw van Park Triangel. Dit plan is ontstaan door keuzes in de jaren ’90 door het rijk. In die tijd werd gekozen voor het Park Triangel in Waddinxveen en Westergouwe in Gouda. Beide gebieden dienen voor opvang van de groei in de zuidvleugel van de Randstad. Toen al is ook de Zuidplaspolderontwikkeling in beeld gekomen.

“En wordt er in Waddinxveen alleen voor eigen woningzoekenden gebouwd?”,
is de volgende vraag. Hierop antwoord Kortleven ontkennend. Een deel van de nieuwe bewoners komt uit de regio en zelfs daarbuiten.
Verder zegt de wethouder dat vóór de fusiejaren er al plannen lagen voor de bouw van Park Triangel. En desgevraagd zegt hij dat deze nieuwe wijk er wel voor zorgt dat Waddinxveen genoeg groeit om zelfstandig te blijven. Aan die intense wens is dus niets veranderd. In dat kader geeft hij toe dat er op dit moment cijfermatig meer wordt gebouwd dan voor eigen behoefte nodig is.
Kortleven sluit af met het opnieuw bevestigen dat de woningnood in Nederland erg hoog is en de tekorten op de woningmarkt alleen maar toenemen omdat er te weinig gebouwd wordt. “In Waddinxveen hebben we op dit moment de mogelijkheid om veel woningen te bouwen”.
Goed voor Nederland en goed voor het zelfstandige dorp Waddinxveen, zullen we maar zeggen. Intussen ploetert Gouda voort om zoveel mogelijk te bouwen in de schaarse open plekken die er nog zijn.

Volgende keer: Wat kan Bodegraven-Reeuwijk voor de woningbouw betekenen