Testfase funderingslabels KCAF stopgezet

Huizen in Gouda

Gouda – Funderingsstichting KCAF heeft de testfase van de veelbesproken funderingslabels vervroegd stopgezet. Zij doet dit naar eigen zeggen door het hoger aantal bezoekers en meldingen. Met de verzamelde meldingen (klachten) gaan ze het funderingslabel nu aanpassen, stellen zij. Het is onduidelijk of de stichting het aantal klachten vooraf heeft voorzien.

De app voor funderingslabels, genaamd Fundermaps, werd in oktober gelanceerd. Na een aflevering over het onderwerp in ‘de Monitor’ (KRO-NCRV) op 19 oktober, werd op meerdere plaatsen in Nederland melding gemaakt van fouten in de labels. Deze krant ontdekte ook fouten in de gegevens in Gouda. Een handmatige meting van het grondwaterpeil in de Vogelbuurt (2019) leverde een verschil van één meter op met de weergave in de applicatie.

Risicowoningen
Het KCAF schat dat zo’n 400 000 woningen in Nederland risico lopen op een slechte fundering. Het funderingslabel moet taxateurs helpen om de funderingsrisico’s van een woning in te schatten. De app, genaamd Fundermaps, gebruikt een combinatie van analyses: droogstand, ontwateringsdiepte (risico op optrekkend vocht), negatieve kleef, palenpest, pandzakking (met behulp van satallietdata), de risicokaart en herstelkosten komen aan bod.

Eigen Huis
De Vereniging Eigen Huis bracht op 20 oktober een bericht naar buiten. Hierin schreven zij dat ze achter het funderingslabel staan. Wel hebben zij naar aanleiding van de vele klachten van bewoners het KCAF gebeld.

Het KCAF neemt de klachten van bewoners nu mee voor de definitieve versie van de applicatie. Zij benadrukken dat het label niet verplicht is. Zij wilden eerder niet op onze vragen reageren.

Lees hier het vorige artikel door deGouda: Test: Funderingslabels in Gouda zeer onnauwkeurig

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl Â