Tekorten politie in Gouda voor evenementen: ‘we zitten in een uitgewoond huis’

Gouda – Het viel veel Gouwenaars ongetwijfeld rauw op het dak. Eindelijk kan de samenleving open en belooft het een ‘summer of love’ te worden. Evenementenorganisatoren stonden te springen om Gouwenaars te kunnen voorzien van leuke zomerse evenementen. En toen was er de domper: er is te weinig politie voor handen. De burgemeester, verantwoordelijk voor veiligheid, gaf vanavond in de gemeenteraad een toelichting.

Eerder werd bekend dat Ik wil dansen op GOUDasfalt, dat in juli op GOUDasfalt zou plaatsvinden, niet door kon gaan vanwege het tekort aan politiecapaciteit. De burgemeester wijdt de problemen aan jarenlange tekorten bij de politie: “Er zit al jaren druk op de capaciteit. Wegens verlof kunnen zij niet genoeg aanwezig zijn op risicovolle evenementen. Dat is tot half september”. Om de tekorten te illustreren gaf burgemeester Verhoeve een voorbeeld uit Leiden, de grootste stad in onze veiligheidsregio. “Het heeft ertoe geleid dat in leiden tien evenementen de komende weken niet doorgaan”.

Het is dan ook geen Gouds probleem, zo bezweert Verhoeve. “Ik zou het als burgemeester graag mogelijk hebben gemaakt, maar ik kan niet toveren”. Raadsleden Jan de Laat (GoPo) en Niels Honkoop (CDA Gouda) drongen nog aan op een inspanningsverplichting van het College om toch een oplossing te vinden, maar Verhoeve liet zich niet verleiden om beloften te doen. “We zitten in een uitgewoond huis, qua politie”, zei hij. “En niet alleen politie”.