Goudse molens doen mee met recordpoging

Gouda – Op 9 april willen alle molenaars aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars een recordpoging doen om, in het kader van het Jaar van de Molenaar, alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien.

In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars, die het beroep en ambacht van (wind- en water) molenaar aan het hart ging en dit voor de toekomst veilig wilde stellen. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het “Ambacht van Molenaar” als immaterieel erfgoed.

Het aantal molens in Nederland, op enig moment draaivaardig is verschilt, maar het is de verwachting, dat meer dan 700 molens verdeeld over alle 11 molenprovincies in Nederland tegelijk zullen draaien.
Het behalen van dit draairecord heeft als doel het belang van het ambacht van molenaar bij het behoud van de molens in Nederland te onderstrepen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo nog meer vrijwilligers te werven, zodat onze molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien.

De maalvaardige molens in Gouda; – het Slot (op de Punt, De Roode Leeuw (aan de Vest) en De Mallemolen(aan het Uiverplein) -, zullen zaterdag 9 april tegelijk draaien.
Iedereen is op deze dag welkom op de draaiende molens
waar molenaars bezoekers zullen rondleiden en uitleg zullen geven over de werking van hun molen.