Eerste vluchtelingen komen aan op hotelboot in Gouda

Gouda – Vandaag zijn de 1e 17 vluchtelingen onder begeleiding van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aangekomen op de hotelboot. De boot ligt aan het Gouwekanaal, langs de Ruige Wetering, ter hoogte van de Nachtegaalstraat. Hier biedt Gouda tijdelijke noodopvang aan 100 vluchtelingen. Zij worden opgevangen voor een periode van 2 maanden, misschien langer.

3 weken geleden besloot het college van burgemeester en wethouders om tijdelijke noodopvang in Gouda mogelijk te maken. Dit deden zij na een dringend verzoek van het Rijk en de provincie. Er is in Nederland een groot tekort aan (crisis)noodopvang voor asielzoekers en asielzoekerscentra zitten vol. Tegelijkertijd blijven er nieuwe vluchtelingen komen die op zoek zijn naar een veilige plek.

Begeleiding COA

Het is nog niet duidelijk wanneer de overige 83 vluchtelingen aankomen. Het COA begeleidt de vluchtelingen tijdens hun verblijf in Gouda en is verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond de hotelboot. Hiervoor werken zij samen met een beveiligingsbedrijf. De beveiligers zijn er 7 dagen per week, 24 uur per dag. De medewerkers van het COA zijn op werkdagen overdag aanwezig.

Warm welkom

Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) heeft op verzoek van de gemeente een activiteitenprogramma samengesteld voor de vluchtelingen. Door de aangescherpte coronamaatregelen worden deze activiteiten nu uitgesteld tot in ieder geval na 14 januari. Burgemeester Pieter Verhoeve: “Veel Gouwenaars lieten de afgelopen weken zien dat de vluchtelingen kunnen rekenen op een warm welkom. Dat stemt mij trots. We ontvingen tientallen aanbiedingen van verschillende Goudse organisaties. Denk bijvoorbeeld aan het geven van taalonderwijs, hulp bij vervoer, het geven van fietslessen en het organiseren van activiteiten op het gebied van cultuur en sport. Ook kwamen er veel reacties binnen van Gouwenaars die iets willen doen voor of met de vluchtelingen. Helaas gooit corona roet in het eten. We hopen dat deze activiteiten na 14 januari wel door kunnen gaan.”

Ontmoetingscentrum De Walvis

Naast de gemeenschappelijke ruimtes op de boot kunnen de vluchtelingen gebruik maken van het ontmoetingscentrum De Walvis in Korte Akkeren. In deze ‘huiskamer’ kunnen zij op 1,5 meter afstand bijvoorbeeld kennis maken met de Nederlandse taal, spelletjes doen en lezen. Vrijwilligers van verschillende organisaties zoals het Ontmoetingscafé en Bibliotheek Gouda helpen hierbij. Net als de medewerkers van De Walvis. De Walvis wordt op aanvraag van de gemeente in ieder geval tot 14 januari gebruikt.

Op de pagina Noodopvang vluchtelingen staan veelgestelde vragen over de tijdelijke noodopvang in Gouda.