De wonderen van de Sint Jan

Foto: Harry Anders

Gouda – Hij is overweldigend en prachtig en herbergt een schat aan verhalen: de St. Jan is een echt pronkstuk van Gouda. De ligging van de kerk lijkt wonderlijk, zo tussen smalle straatjes, achterdeuren van horecazaken, park en water, maar deze plek is historisch gegroeid, van kapelletje in een moerassig gebied naar dit indrukwekkende kerkeiland in een ‘krappe’ binnenstad. De Goudse Sint Jan staat bekend om zijn 72 gebrandschilderde ramen, de ‘Goudse Glazen’ die de kerk onderdompelen in kleur en licht, en is de langste kerk van Nederland. Jaap van Rijn is directeur van de kerk en verantwoordelijk voor de museale openstelling, de zaalverhuur, en het museale beheer van de glazen en cartons. Hij kan fantastisch vertellen over de prachtige ramen en over de kerk zelf, waarin veel geschiedenis bewaard is gebleven.

De Goudse Glazen zijn een bezoek aan de kerk dik waard: je kunt een audiotour boeken en een half uur lang luisteren naar de uitleg bij de belangrijkste afbeeldingen. De meeste bezoekers doen ongeveer een uur over deze tour, want de uitleg nodigt ertoe uit de ramen goed te bekijken en als de zon erin schijnt zijn het kunstwerken op zich. Ook voor kinderen bevatten de ramen leuke eigenaardigheden. Jaap: ‘De 72 ramen zijn allemaal schenkingen en veel sponsoren zijn ook afgebeeld in hun raam. In meer dan 20 ramen kun je op zoek naar een hondje dat aan de voeten ligt van zo’n sponsor: het beestje staat symbool voor trouw en loyaliteit aan zijn baas. In een van de ramen is koning Herodes afgebeeld, een slechte koning die meer kwaad dan goed heeft gedaan. Hij heeft geen hondje maar een beer aan zijn voeten en de beer symboliseert zijn grove zonden.’ Er is een audiotour die geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar en de kerk hoopt binnenkort de koffertjes te kunnen gaan gebruiken die ze inzetten voor educatieve projecten. Jaap: ‘Vanwege de coronamaatregelen mogen ze op dit moment niet uitgeleend worden, maar de koffertjes bevatten opdrachten, verkleedkleren en zelfs een zwaard. De verkleedpartij is het meest gewaardeerde element: kinderen kunnen ervaren hoe het voelt zich even in een chique koningsmantel te hullen.’

Ook voor volwassenen heeft de kerk deze zomer veel te bieden: er zijn concerten op de donderdag- en zaterdagmiddag en je betaalt dan alleen kerk-entree. Je kunt een rondleiding boeken langs de Goudse Glazen en de tour eindigen met een stroopwafel of een kaasproeverij. Amateur-organisten kunnen zelfs een sessie boeken om het Moreau-orgel van de kerk te bespelen. Kies je voor een moment van bezinning en gebed? De kerk is op de zondagen alleen geopend voor kerkdiensten om 10:00 uur en 17:00 uur.  Welkom in de Sint Jan!

Foto: Harry Anders
Foto: Harry Anders

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl