Coornhert Gymnasium weer naar finaledag NK Debatteren

Gouda – De debattalenten van het Coornhert Gymnasium zijn weer door naar de finaledag van het NK Debatteren voor Scholieren. Als nummer 11 van een sterke voorronde met 38 teams wisten Felix (klas 5), Sjoerd, Lore (beide 4) en Jari (klas 3) de finaleplek veilig te stellen. En dat terwijl een groot deel van het team vorig jaar nog in de onderbouw zat. Het team, vorig jaar nog vierde in de Benelux Debatcompetitie, groeide van ronde tot ronde en wist zo genoeg punten te verzamelen. Beste debater van het team was Felix uit klas 5. Naast de debaters was derdeklasser Nick mee als leerling-jurylid.

In de eerste ronde werd nipt verloren als tegenstander van de stelling “De overheid moet eerstejaarsstudenten gratis huisvesten dichtbij hun opleiding”. Niet getreurd laadde het team zich op voor ronde 2, waar de stelling “Landen die historisch gezien het meest CO2 hebben uitgestoten moeten klimaatvluchtelingen huisvesten” moest worden verdedigd. Tegen een sterk Noordik College uit Almelo werd een nipte overwinning binnengehaald. Deze twee stellingen waren voorbereid, de derde ronde is traditioneel de improvisatieronde, waarbij de stelling pas 20 minuten van tevoren wordt gegeven. Het spannende debat tegen Niftarlake over het afschaffen van taal- en spellingsregels werd verloren op presentatie, maar doordat de teams elkaar naar grote hoogte argumenteerden werden wel veel punten binnengehaald.

De voorronde was vrijdag 19 november, maar door alle aanpassingen vanwege corona en de beperkingen op de lokatie volgde pas op maandag het verlossende woord. Op 22 januari mag het team zich met 31 andere scholen melden in Nijmegen voor de finaledag.Docent en begeleider Michel Klijmij – van der Laan kijkt met trots terug op de dag. “Door corona waren de meeste debatten afgelopen anderhalf jaar online, en dan is live tegenover elkaar staan wel weer even pittig. Het is een jong team dat nog veel kan leren, en toch staan ze nu al op hun eerste finaledag. Dat belooft veel voor de toekomst!”. Zelf zal hij de finaledag niet meemaken. Na meer dan 10 jaar de debatclub leiden neemt Stef Vink, docent geschiedenis en maatschappijleer, het stokje van Klijmij over.