Burgemeester van Gouda benadrukt coronaregels na sterke stijging besmettingen

Gouda – Burgemeester Pieter Verhoeve heeft zich vanmiddag in een persmoment uitgesproken over het sterk stijgende aantal coronabesmettingen in Gouda. De burgervader zei bezorg te zijn over de trend en gaf tekst en uitleg over de aard en aanpak ervan. Zo blijken de wijken Oosterwei, Korte Akkeren, Bloemendaal en Plaswijck sterk vertegenwoordigd. Toch is het niet makkelijk om in te grijpen, benadrukte de burgemeester; want veel besmettingen vinden nu in de privé-omgeving plaats.

Het aantal besmettingen is deze maand sterk toegenomen. Waren er in juli nog zestien besmettingen in Gouda, in de eerste twaalf dagen van augustus zijn dat er al 99. ‘Brandhaardjes’ vind je overal in Gouda, vertelde de burgemeester, al zijn de wijken Oosterwei, Korte Akkeren, Bloemendaal en Plaswijck het sterkst vertegenwoordigd. De aard van de besmettingen is ook veranderd, nu gaat het vooral om besmettingen in de privésfeer, zoals bij een verjaardag, barbecue of bruiloft.

Marokkaanse community

Een van de acties die de burgemeester hierop heeft ondernomen is om tafel te gaan zitten met de Marokkaans Goudse community. Gelegenheden zoals bruiloften, waarbij groepen mensen samenkomen, kunnen uitgroeien tot een grote verspreider van het virus. De burgemeester zegt dat de gesprekken constructief waren en dat de risico’s door de community werden erkend en aangepakt.

Regels opvolgen

Toch was dit niet de belangrijkste reden voor het persmoment: “We willen nogmaals benadrukken; houd je aan de regels”, aldus Verhoeve. “Dus houdt afstand, laat je testen als je ziek bent en ga wanneer je corona hebt in isolatie”. Om eraan toe te voegen: “Dus niet nog boodschappen doen”. De burgemeester zegt de situatie van dag tot dag in de gaten te houden: “Als het nodig is zullen we maatregelen nemen”. Waaruit die bestaan is niet duidelijk. Mondkapjes, zo zei Verhoeve, zijn geen oplossing voor dit probleem, omdat het vaak gaat om thuissituaties. Over handhaven van de 10e noodverordening, die onder meer regels stelt voor het organiseren van feestjes, is nog geen concreet plan voorhanden. Wel worden komende dagen brieven gepost bij Goudse huishoudens om mensen nogmaals de coronaregels onder de aandacht te brengen.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving? Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl