Beleef de natuur dichtbij op het eiland van Brienenoord

Afbeelding: Zuidhollandslandschap.nl

Regio – Natuurparels liggen goed verborgen, zoals het Eiland van Brienenoord, een groene oase pal onder de Van Brienenoordbrug. De eerste keer is het even zoeken, maar de beloning is groot: in drie kwartier wandel je rond een langgerekt eiland met bos, volkstuintjes, een getijdengeul en majestueuze uitzichten op de Nieuwe Maas. Eigenaar van dit rustpunt midden in de stad is de gemeente Rotterdam. Het Zuid-Hollands Landschap beheert hier sinds 2003 de natuur.

Begin je wandelroute bij de brug aan het einde van het Hoendiep in Rotterdam

Rolstoelen Buggy’s en rolstoelen kunnen het eiland verkennen via de verharde paden. Honden aan de lijn, want  van mei tot december lopen er Schotse Hooglanders op het eiland. Ze zijn doorgaans vriendelijk, maar toch enkele tips:

• houd minimaal 25 meter afstand
• doorkruis de kudde niet
• laat de dieren met rust
• niet voeren of aaien.

Wandel de brug Hoendiep over en ga rechtsaf, kijk op de brug even om je heen, want het uitzicht vanaf de brug is indrukwekkend: links de skyline van Rotterdam, rechts een uitbundig groen eiland. In de plas direct achter de brug zijn in de jaren zestig de tunnelstukken voor de Rotterdamse metro gemaakt. Inmiddels is dit bouwdok overgedragen aan de natuur. In de zomer dobberen de gele watergentiaan en de paars-witte waterlelie op het wateroppervlak. Aan het einde van de herfst arriveren hier de eerste wintergasten, waaronder krakeenden en kuifeenden.

Een heuveltje links van het pad verbergt een opmerkelijk diepe poel. Via de glooiende achterwand kunnen kikkers, padden en andere dieren toch bij het water komen. In het voorjaar trekken de padden massaal naar de poel om te paren. Groene kikkers leven het hele jaar in en rond het water.

Het eiland is in de 19e eeuw ontstaan als een zandplaat in de Nieuwe Maas. Aan de randen groeiden riet en biezen, op de hogere delen vormde zich bos. In de Tweede Wereldoorlog werd dit bos gekapt, maar daarna keerden de eerste wilgen al snel terug. De rest van de bomen is aangeplant. In de lente bloeit de meidoorn uitbundig, maar het mooist is het bos misschien wel op een mistige herfstochtend. Omgevallen bomen, bedekt met mos en paddenstoelen, zorgen dan voor een mysterieus plaatje. Het onheilspellende gekrijs komt van halsbandparkieten, die ook dit bos inmiddels hebben ontdekt. Net zo exotisch oogt de ijsvogel, die vanaf een tak langs de oever naar een visje speurt.

Horeca in de buurt: wandel van de brug Hoendiep langs de Nieuwe Maas (Piet Smitkade) richting stadscentrum. Ga na 350 m linksaf via de Puck van Heelstraat naar het plein.

Meer info op Zuidhollandslandschap.nl

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl