Aanpak natuurvervuiling sportvelden onnodig vertraagd

Gouda – Het is een milieuprobleem dat twee jaar geleden onder de aandacht werd gebracht in Gouda: kunstgraskorrels die buiten de sportvelden belanden en milieuschade aanrichten in de natuur. En nog steeds is hier niets tegen gebeurd, ondanks het feit dat de gemeente al in februari 2020 bekendmaakte dat dit probleem opgelost zou worden.

De rubberen kunstgraskorrels flaneren over de zachte aarde van moeder natuur en elke dag verlaten steeds meer korrels stiekem het nest van de kunstgrasvelden. Deze vorm van vervuiling moet stoppen, vindt ook de gemeente, maar aan écht snelle actie ontbreekt het. Waarom duurt het zo lang?

Daarvoor zullen we terug moeten naar februari 2020 toen de gemeente officieel bekendmaakte dat ze aan de slag zouden gaan met de kunstgraskorrels. SPORT•GOUDA, die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de velden en verschillende voetbalverenigingen beheert, startte een onderzoek met als hoofdvraag: Hoe zorgen we ervoor dat de kunstgraskorrels op de Goudse sportvelden niet in de natuur terechtkomen?

Geld was niet het probleem
In de zomer van 2020 (ruim vijf maanden na het startsein van het onderzoek) zou er een verslag uitgebracht worden met de bevindingen uit dat onderzoek. Maar niets is minder waar, want pas in mei 2021 kwamen de gemeente en SPORT•GOUDA  met de conclusies uit dat onderzoek plus een pakket aan beloftes waar de burger en de natuur hoop uit konden putten. De gemeente stelde ruim €300.000 beschikbaar waarmee SPORT•GOUDA de verspreiding van kunstgraskorrels tegen moest gaan.

Het enige wat nu nog moest gebeuren: als een jekko beginnen met het uitvoeren van die maatregelen. En dat zou in datzelfde jaar van 2021 nog gebeuren, beloofde de gemeente. Daarbij werd vermeld dat de druk op de gemeente flink werd opgevoerd door de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). Zij zouden ook hebben aangedrongen en daarom moesten de maatregelen hetzelfde jaar nog gerealiseerd worden.

Ruim 2 jaar verder zonder verandering
Maar wederom bleek niets minder waar te zijn. Het is begin 2022 en los van een paar kleine instructieborden zijn er nog steeds geen maatregelen getroffen door SPORT•GOUDA. Wat blijkt is dat de gemeente En dat is uiteindelijk ook logisch, want op 10 november 2021 pas officieel de opdracht heeft gegeven aan SPORT•GOUDA om maatregelen te nemen en zorg te dragen voor de Goudse kunstgrasvelden. Begin 2022 is het bedrag van €318.000 (wat dus al in mei 2021 vastgesteld was) beschikbaar gesteld voor het sportbedrijf. Het is de bedoeling dat dit jaar dan toch eindelijk hét jaar van de maatregelen zal gaan worden.

Maar hoe kan het dat er tussen die bekendmaking in mei 2021 en 10 november 2021 zoveel tijd zat? Alle maatregelen waren al bekend en het beschikbaar gestelde bedrag ook. Een woordvoerder van de gemeente meldde hierover het volgende: “In juli heeft de gemeenteraad hierover besloten. Nog voor de zomer zijn wij als gemeente in gesprek gegaan met SPORT• GOUDA over de mogelijkheden en de aanpak. Omdat wij als gemeente betrokken waren bij de voorbereidingen door SPORT•GOUDA was de daadwerkelijke opdrachtbevestiging een formaliteit en heeft dit even op zich laten wachten.”

Is dit de gang van zaken?
De gemeente verklaart dus dat ze in juli 2021 officieel besloten hebben, terwijl in mei 2021 al door de gemeente bekend werd gemaakt dat er €318.000 beschikbaar werd gesteld voor de desbetreffende maatregelen. Normaalgesproken zou je eerst iets moeten besluiten, voordat je iets bekendmaakt. En hoe komt het dat er nog eens een half jaar zit tussen de bekendmaking (mei 2021) en de opdracht van de gemeente richting SPORT•GOUDA (november 2021)? Dat heeft dus te maken met een ‘formaliteit’, stelt de gemeente. Na de bekendmaking heeft SPORT•GOUDA voorbereidingen moeten treffen. Kennelijk heeft dat een half jaar gekost.

7 jaar vervuiling

Sinds 2015 maken de Goudse kunstgrasvelden gebruik van type TPE, een kunststof gemaakt van gerecycled kunstgras, kortom: plastic. Ondanks dat dit een gecertificeerde infill is, blijft het plastic. En plastic is niet goed voor het milieu.

Het  onderzoek hiernaar is in 2020 in gang gezet door deGouda. Maar in werkelijkheid speelt dit probleem dus al sinds 2015. En door de jaren heen heeft de gemeente steeds beetje bij beetje kleine maatregelen getroffen, zoals het plaatsen van kleine instructieborden en schoonloopmatten. Maar – zo laat een voetbalvereniging weten –  op eigen initiatief werden er al instructieborden geplaatst door de club zelf. De gemeente heeft daar geen grote rol in gespeeld.

Nu blijkt dus dat 2022 uiteindelijk het jaar moet worden van de échte maatregelen, waarin we (hopelijk) gaan merken hoeveel €318.000 écht waard is. We blijven het nauw volgen.