Veilig de digitale wereld ontdekken

Foto: Guus Schoonewillie

Capelle – Online media zijn niet meer weg te denken. Instagram, Twitter, Facebook, TikTok, games, gezondheids- en muziekapps. Leuk toch? Of toch niet?  Soms is de balans van onlinevrijheid en onlineveiligheid niet goed; denk aan cybercriminaliteit en online pesten. Daarom is het belangrijk dat kinderen zich goed voorbereiden op de digitale wereld.

Week van de Mediawijsheid

Van 6 november tot 13 november, in de Week van de Mediawijsheid, staat online zelfredzaamheid centraal. Daarom krijgen op maandag 10 november de Capelse scholen ‘Hackshield – Het Kaartspel’, zodat de leerlingen van groep 7/8 spelenderwijs bewust worden van de risico’s die zij lopen als zij online gaan.

Ans Hartnagel, wethouder Veiligheidsbeleid, is enthousiast over het laagdrempelige spel: “We moeten kinderen helpen om hun weerbaarheid tegen cybercriminaliteit te vergroten. Dat vinden we als Capels college ontzettend belangrijk. Dit spel is ontwikkeld door de VeiligheidsAlliantie Rotterdam en HackShield, speciaal voor leerlingen van groep 7/8. Een kwetsbare groep die aan het begin staat van hun digitale leven. Hier past de uitdrukking jong geleerd, oud gedaan ook weer heel goed!”

Over HackShield – het Kaartspel

In HackShield – het Kaartspel helpen de leerlingen Query, een van de karakters van HackShield, bij het vinden van haar verloren money blocks. Tijdens het spelen lossen ze problemen op en verzamelen ze helden. Zo leren de spelers gaandeweg wat de gevaren van internet zijn, en hoe ze deze kunnen herkennen en voorkomen.

Het Kaartspel (met ‘echte’ kaartjes)  is een nieuw onderdeel van de online game HackShield. Dit spel is speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen 8 en 12 jaar om hen weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit. Via spannende levels en Quests (korte doe-opdrachten die kinderen samen met een volwassene spelen) leren ze online gevaar herkennen en voorkomen. De kinderen worden klaargestoomd tot Cyber Agents die niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving beschermen tegen cybercriminaliteit.